DANES DAN SPOMINA NA MRTVE

Sobota, 01. november 2008

Danes je 1.november, dan spomina na mrtve. To je praznik, ki ga tako ali drugače praznuje ves svet. V Sloveniji je to državni praznik, ko obiščemo pokopališča in grobišča in se s svečami in cvetjem poklonimo spominu na umrle svojce, prijatelje, sodelavce. To naj bi bil praznik z globoko osebno noto, ki ga številni izkoristijo tudi za družinska srečanja, na ta dan se v domovino vsaj za nekaj dni vrnejo izseljenci…

Na predpraznični in praznični dan se vrstijo komemoracije in spominske svečanosti na pokopališčih in spominskih obeležjih v naših krajih. Med že tradicionalne spominske dogodke, ki jih ob 1.novembru pripravlja organizacija združenja borcev NOB Idrija-Cerkno sodijo tudi včerajšnja spominska prireditev pri partizanskem grobišču na Vojščici, današnja dopoldanska svečanost pri spomeniku padlim na cerkljanskem pokopališču, kjer je pokopanih tudi veliko italijanskih vojakov, ter popoldanska komemorativna slovesnost pri spomeniku padlim na idrijskem pokopališču.

V teh dneh pa se po cerkvah vrstijo tudi praznična bogoslužja, saj je 1.november, dan vseh svetih, tudi krščanski praznik. V vzhodni Cerkvi so ga že v 4.stoletju praznovali v spomin vseh svetih mučencev, vendar v spomladanskem času, v povezanosti z veliko nočjo. Pod tem vplivom so ga proti koncu 6.stoletja uvedli tudi v Rimu. Praznik vseh svetih je s 13.maja na 1.november preložil šele papež Gregor IV.v 9.stoletju našega štetja. Razlog, zakaj je Cerkev uvedla praznik vseh svetih, je bil v tem, da je število svetnikov že tedaj tako naraslo, da se ni bilo več mogoče spominjati v bogoslužju vsakega posebej.

Na praznik vseh svetih oziroma na dan mrtvih pa naj bi se poklonili zlasti tistim, ki se jih spominjamo z globokim spoštovanjem, čeprav jih sicer ne slikamo s svetniškimi avreolami in jim njihove prave človeške veličine za časa njihovega življenja morda ni nihče priznal.

Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.10.2018
5°C / 19°C
sreda
24.10.2018
5°C / 19°C
četrtek
25.10.2018
9°C / 22°C