DAMJANA FORTUNAT ČERNILOGAR - VALVAZORJEVA NAGRAJENKA

Torek, 16. maj 2017

V Narodni galeriji so včeraj podelili Valvasorjeve nagrade in priznanja za leto 2016, niso pa podelili nagrade za življenjsko delo, saj komisija zanjo ni prejela nobenega predloga.

Tokrat je ena izmed nagrad odšla tudi na Tolminsko.

Ob 100-letnici spominske cerkve v Javorci so v Tolminskem muzeju pripravili razstavo, ki je predstavila izjemno zgodbo kulturnega spomenika, zgrajenega leta 1916 na robu soškega bojišča. Z Valvasorjevo nagrado ovenčana avtorica postavitve Damjana Fortunat Černilogar se je dotaknila sodobnega nemirnega časa in obiskovalca nagovorila, da se je zavedel, da mir ni samoumeven, kar je bilo tudi osrednje sporočilo razstave.

Naj omenimo še ostale nagrajence:

Sodelavci Prirodoslovnega muzeja Slovenije so Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke prejeli za razstavo Naše malo veliko morje.

Dolgoletni kustos in muzejski svetovalec umetnostnozgodovinske zbirke Dolenjskega muzeja Jožef Matijevič je nagrado za enkratni dosežek prejel za likovno razstavo Vladimir Lamut 100 let.

Častno Valvasorjevo priznanje so prejeli arheolog Ivan Žižek s strokovnimi sodelavci Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož za digitalizacijo arheološkega gradiva, Zavod Krasen Kras oziroma njegov direktor Goran Živec za vlaganje v kulturno dediščino, Joži Vovk za projekt celostne vsebinske in programske prenove gradu Bogenšperk, sodelavci Arnesa za projekt IR optika ter Gornjesavski muzej Jesenice in ekipa Enigmarium za pot doživetij Pobeg v bivak.

Podelili so še Valvasorjev nagel, ki so ga prejeli direktorica Belokranjskega muzeja Metlika Andreja Brancelj Bednaršek s sodelavci ter arhitekt Jurij Kocuvan za razstavni projekt Beti/60 let spominov.Ivan Seljak 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.04.2024
7°C / 12°C
sreda
24.04.2024
7°C / 13°C
četrtek
25.04.2024
6°C / 16°C