VELIKAN SE VRAČA DOMOV

Petek, 19. maj 2017
Med 9. in 12. uro dopoldne se bo v Idriji dogajala »velika selitev«. Velika vsaj v dveh pomenih, saj gre za selitev orjaškega rudniškega kolesa izvoznega stroja jaška Inzaghi, ki sodi v tehniško zapuščino idrijskega rudnika in tehta blizu 10 ton, in »veliko« zato, ker bo, tako kot je že njegova odstranitev, zagotovo pritegnila zelo veliko idrijskih radovednežev. Spomnimo. Sredi lanskega decembra je ekipa podjetja Komunala Idrija s podizvajalci z lokacije med avtobusno postajo in Modro dvorano odstranila veliko kolo izvoznega stroja jaška Inzaghi Rudnika živega srebra Idrija in ga prepeljala na dvorišče jaška Kajzer, kjer so ga v minulih petih mesecih temeljito prenovili. Med drugim so popravili desni krak konstrukcije, ki so ga v vseh teh desetletjih upognili premiki terena pod dosedanjo lokacijo, jeklene dele so prepeskali, jih zaščiti in prebarvali. Kolo izvoznega stroja jaška Inzaghi bodo po zaključku rekonstrukcije danes po več kot 64 letih preselili nazaj na njegovo prvotno mesto na Prešernovi ulici nad mestno avtobusno postajo, od koder so ga na dosedanjo lokacijo pri Modri dvorani preselili leta 1952 v okviru elektrifikacije pogona rudnika.

Promet na tej lokaciji bo danes oviran, med samo montažo pa bo Prešernova ulica popolnoma zaprta. V tem času uporabljajte stransko cesto povezavo po Vodnikovi ulici. Metka Rupnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
19.06.2018
15°C / 33°C
sreda
20.06.2018
17°C / 33°C
četrtek
21.06.2018
17°C / 32°C