OPOZORILNA STAVKA V METALFLEXU

Petek, 07. julij 2017

V družbi Metalflex v Tolminu so včeraj delavci stavkali. Kot so napovedali v Sindikatu kovinske in elektroindustrije Slovenije je šlo za opozorilno stavko. Delavci zahtevajo dvig plač in uskladitev z najnižjo osnovno plačo po kolektivni pogodbi za elektroindustrijo za prvi tarifni razred, ki znaša 553,74 evrov.


Delavci so nezadovoljni s pripravo nove sistemizacije delovnih mest v podjetju, neupoštevanjem mnenj delavcev pri samih nepravilnostih v sistemizaciji ter nestrinjanjem s povečanjem plač. Poleg zahteve po dvigu plač in udeležbo zaposlenih pri delitvi dobička zahtevajo še pravilno ovrednotena delovna mesta v podjetju ter večje spoštovanje do dela delavcev podjetja ITW Metalflex.


"Sindikat je pričakoval novi akt o sistemizaciji že zelo dolgo, saj ga je vodstvo podjetja pripravljalo in obljubljalo več kot dve leti in pol," je v pismu ob napovedi stavke zapisal predsednik sindikata v podjetju in vodja stavkovnega odbora Marko Rusič.


Izvršni odbor sindikata SKEI je sistemizacijo delovnih mest pregledal in ugotovil, da so nova razmerja med delovnimi mesti nestrokovno narejena, da najnižje plače v podjetju ostajajo enake oziroma se le minimalno povečajo ter da se dodatek do minimalne plače, ki ga je podjetje izplačevalo več kot deset let, ne bo več izplačeval.


Prav tako se ne strinja tudi, da je še vedno veliko število zaposlenih (45) sistemiziranih v drugi tarifni razred, kot manj zahtevna, enostavna dela. To ne izkazuje dejanskega stanja, saj ti večinoma opravljajo veliko zahtevnejša dela, ki bi morala biti umeščena v tretji tarifni razred.


Ker se z vrednotenjem delovnih mest sindikat ni strinjal, je izvršni odbor podal pripombe pripravljavcem dokumentacije, da odpravi nepravilnosti. Vodstvo podjetja se je na nekatere zahteve sindikata odzvalo pozitivno, za ključno zahtevo po povišanju plač delavcem pa se ni niti opredelilo, kar v sindikatu razumejo kot zavrnitev zahtev.


Zato je sindikat začel z zbiranjem podpisov za organizacijo stavke. S tem so pridobili zakonsko podlago, da v podjetju izvedejo opozorilno stavko, ki bo, kot pravijo"pripomogla, da delodajalec vidi v zaposlenih kapital, ki do prinaša k dobičkonosnosti podjetja".


(STA)

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
25.05.2018
16°C / 29°C
sobota
26.05.2018
15°C / 29°C
nedelja
27.05.2018
15°C / 30°C