DRUGI TIR ŠE BOLJ IDRIJSKI

Nedelja, 11. februar 2018

Idrija je včeraj znova oživela s tradicionalnim graparskim Kravnevalom, osrednjo pustno prireditvijo, ki jo pripravlja Kulturno pustno društvo Grapa. Z domislicami, songi ter nadvse zanimivimi kostumi in vozili so hudomušno spomnili na nezgode in prigode, ki so se od minulega pusta pripetile v Idriji in sosednjih krajih in znova nasmejali gledalce.

Začelo se je kot vsako leto. »Glih de nje točnu« ob 15.uri je graparska pustna povorka z godbeniki, kravnevalskimi liki in raznovrstnim voznim parkom, na čelu z rudniškim škratom Perkmandlcem, krenila izpred »Kavačice« proti osrednjemu idrijskemu Mestnemu trgu oziroma Trgu nebeškega miru, kot ga imenuje pustna druščina.


Idrijčanom in obiskovalcem so skozi besede voditeljev, svojih glasnikov - Tomaža in Davida znova postregli z izvrstnimi domislicami, besednimi igrami, paberki iz Arkove zgodovine, ki ostajajo sumljivo aktualni še dandanes, izvirnimi songi in sočnimi dialogi, ki so jih podžgale idrijske zdrahe ter neumnosti in nerodnosti, ki so jih »naklekljali« v sosednjih krajih. Vse povedano pa so tudi letos podkrepili z izvirnimi kostumi in pestrim naborom posebej za pustno prireditev izdelanih vozil in opreme. Graparji so tako letos pripravili knapovsko sedmino ob dokončni likvidaciji Rudnika živega srebra, oživela sta idrijska posebneža Adagio in Džojo, napovedali so vrnitev Napoleona in Pasje grofice za oživitev idrijskega turizma, razmišljali o problematiki Certe Holding, ki je lani viharila v sosednjem Cerknem, ter predstavili sinergijske učinke povezovanja krških jam vse od Postojne do Idrijsko-Cerkljanskega. Izvedeli smo tudi, kako bi bilo videti kripto rudarjenje, kako so v idrijski zgodovini uspešneje reševali zdravstvene zagate, zakaj je nastalo godoviško krožišče in idrijsko Tromostovje, ako si bodo prebivalci Idrijske Bele s tenis igriščema na levem in desnem bregu zagotovili nov, ustreznejši most čez Lajšt, v okviru projekta drugi tir pa je na Mestni trg pripeljal tudi v Idriji stoletja zaželeni vlak … Podobnost z resničnimi dogodki in osebnostmi je bila tudi letos, seveda, zgolj naključna.

Obiskovalci Kravnevala so bili tudi letos deležni brezplačnih pustnih dobrot in večernega pustnega glasbeno-plesnega druženja.


Če ste včerajšnji idrijski „Kravneval“ morda po nerodnosti zamudili, pa Kulturno-pustno društvo Grapa že vabi na osveženo ponovitev pustne prireditve, ki se bo na pustni torek ob 16.uri pričela na tradicionalnem prizorišču - na Trgu nebeškega miru.


Metka Rupnik
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
16.02.2019
-2°C / 16°C
nedelja
17.02.2019
-3°C / 16°C
ponedeljek
18.02.2019
-2°C / 15°C