CERKLJANSKI PLANINCI STAVIJO NA MLADE

Nedelja, 11. marec 2018

Včeraj so se na rednem letnem občnem zboru sestali člani Planinskega društva Cerkno. Tokratni zbor planincev je bil nekaj posebnega, saj so ga v veliki meri oblikovali najmlajši planinci – vrtičkarji vrtca Peter Klepec, pa mlade planinke in planinci iz Osnovne šole in učenci cerkljanske podružnice Glasbene šole Idrija. V sklopu kulturnega programa so zbrani prisluhnili tudi domači profesorici zgodovine Milojki Magajne, ki jih je popeljala skozi sotesko Pasice. Ta je danes bolj znana po humanitarni noti, saj se v njej skriva spomenik Partizanska bolnica Franja. Sicer pa letos mineva 110 let od pričetka urejanja poti skozi to slikovito malo deželo, ki jo je ustvaril potok Čerinščica.
Planinsko društvo Cerkno je pod vodstvom Damijane Čadež v lanskem letu izpeljalo večino nalog, ki so jih včeraj predstavili predstavniki odsekov. Med najpomembnejše uspehe štejejo, da so, kljub pomanjkanju oskrbnikov, zagotovili preko vse sezone redno dežurstvo v planinskem domu na Poreznu. Ta je doživel nekaj obnove, za potrebe oskrbe pa so pridobili ustrezno terensko vozilo.
Med bolj razširjeno dejavnost društva sodijo planinski izleti, ki so namenjeni najmlajšim, ki šele vstopajo v svet gorništva, pa tudi zahtevnim obiskovalcem gora. Še posebej uspešni so bili z organizacijo štiridnevne pešpoti na Triglav. Kljub izjemno slabemu vremenu je težko pot opravilo 18 članov društva.
Zelo dobro napreduje tudi akcija, ki so jo poimenovali Prijatelji Porezna, katerim so včeraj tudi podelili spominske nagrade. Nedvomni zmagovalec med vztrajnimi planinci je tudi letos Anton Rant iz Zalega Loga, ki je lansko leto s Porezna gledal kar 114-krat.


Damjana Čadež in Ivan Rupnik


Sicer pa člani Planinskega društva Cerkno tudi ta mesec ne bodo mirovali. Čez 14 dni jih čaka organizacija tradicionalnega zimskega vzpona na Porezen, ki bo zaradi obilice snega letos ponovno zahtevnejši. Tokratni pohod bo vodilo že novo vodstvo društva. Včeraj je svoje 12-letno vodenje sklenila Damijana Čadež, za novega predsednika pa je bil izvoljen Ivan Rupnik. Tudi on ni novinec v društvu, saj je že dolga leta član najožjega vodstva, poleg tega pa mu bo v pomoč dosedanja predsednica, ki bo ostala drugi človek v vodstvu cerkljanske planinske organizacije.

Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
17.12.2018
-6°C / 5°C
torek
18.12.2018
-2°C / 9°C
sreda
19.12.2018
-3°C / 10°C