AKTUALNO/SISTEM PRVIH POSREDOVALCEV TUDI NA IDRIJSKEM IN CERKLJANSKEM

Petek, 06. april 2018

Ob nenadni hudi bolezni ali poškodbi človeka je čas ključnega pomena za preživetje. Oseba, ki se ji zgodi srčni zastoj, vsako minuto, ko mu nihče ne pomaga, izgubi 10% možnosti, da bo preživela brez posledic. Čas pa je odločilen dejavnik preživetja tudi pri možganski kapi, nezavesti, hudih krvavitvah in drugih težkih poškodbah. Oddaljenost posameznih zaselkov od zdravstvenega doma in pogosto težko dostopen teren, ki je značilen za idrijsko občino, žal, terjata več časa do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči, kot bi si želeli. Zato so zelo pomembni ustrezno usposobljeni posamezniki, ki lahko s čimprejšnjim izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja in ob pomoči avtomatskega defibrilatorja pomagajo obolelemu do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči.

Na Idrijskem in Cerkljanskem je stekel projekt vzpostavitve sistema prvih posredovalcev, ki jih izobražuje posebna ekipa zdravnikov in medicinskih sester ZD Idrija. V sistem so se vključili posamezni gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev, ki so zaradi geografske razpršenosti in dobre organiziranosti v večini lokalnih okoljih hitro pri ljudeh, ki rabijo pomoč.
O prednostih sistema prvih posredovalcev govori zdravnik Tine Pavšič, vodja enote nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Idrija.

Posnetek

posnetek Tine Pavšič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
04.07.2020
17°C / 30°C
nedelja
05.07.2020
15°C / 32°C
ponedeljek
06.07.2020
17°C / 33°C