KRALJESTVO ZA KONJA - NA Å TEFANOVO

Petek, 26. december 2008

Danes, 26.decembra, dan po božiču, goduje sv.Å tefan, prvi krščanski mučenik, ki ga v srednji Evropi častijo kot zavetnika konj. Å tefanovo je marsikje še danes živ ali na novo obujen praznik, ki ga praznujejo predvsem konjerejci, saj tega dne v marsikaterem kraju še vedno potekajo tako imenovana »žegnanja« konj. Na Å tefanovo gospodarji lepo ozaljšane konje pripeljejo pred cerkev, kjer duhovnik podeli blagoslov obema, konju in njegovemu lastniku, »žegen« za zdravje in dobro delo.

Ta stari običaj še vedno živi tudi v nekaterih krajih na našem območju. Pravkar žegnanje konj poteka pred cerkvijo sv.Ane v Cerknem. Organizira ga lani oživljeno Konjeniško društvo Cerkno, blagoslov pa podeljuje župnik Jožef Jakopič. Svoje žegnanje konj na Å tefanovo že več let pripravljajo tudi pred cerkvico Marije Pomagaj v Dolah nad Idrijo, ki se ga udeležijo konjeniki iz krajevne skupnosti Dole in sosednjega Godoviča. Danes se bo Å tefanovo skupaj z bogoslužjem v Dolah začelo ob pol treh popoldne, ko bodo poleg konj blagoslovili tudi ponije, kar bodo radi pogledali tudi otroci. Že vrsto let pa blagoslov konj na ta dan poteka tudi pred cerkvijo Svetega Jožefa Delavca v Idriji.

Star običaj žegnanja konj na Å tefanovo med drugim tradicionalno pripravljajo tudi v Stari Loki in pred cerkvijo sv.Å tefana v Vipavi, kamor konjeniki prispejo v povorki in ob zvokih Pihalne godbe Vrhpolje-Vipava.

m.r.

Na sliki: S prireditve v Cerknem

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
17.12.2018
-6°C / 5°C
torek
18.12.2018
-2°C / 9°C
sreda
19.12.2018
-3°C / 10°C