12. KLEKLJARSKI DNEVI V ŽIREH

Petek, 27. april 2018

Z zabavnim tekmovanjem za otroke in s slovesnim odprtjem so se včeraj popoldne  pričeli  12. slovenski klekljarski dnevi v Žireh.  Tradicionalno prireditev je pripravilo Kulturno društvo Cvetke Žiri, ki si je tokrat zadalo pomembno nalogo raziskovanja dediščine. Tako so na razstavah med drugim predstavljeni vzorci, ki jih je pred skoraj 100 leti risal Janez Oblak. O tem, kakšen pomen ima za kraj, pa  podpredsednica društva Cvetke Mojca Albreht.

Posnetek Mojca Albreht 1


Med številnimi razstavami, ki se jih v teh dneh lahko ogledate v Žireh, naj omenimo še  čipke iz kataloga jugoslovanskih čipk, ki ga je izdal Državni osrednji zavod za žensko domačo obrt pod vodstvom Boža Račiča in čipke iz tradicionalnega natečaja. Ta je potekal na temo Čipka na mojem šalu. Kar, neverjetnih, 75 vzorcev šalov s čipko je prispelo na naslov društva, vsi pa so na ogled v veliki sejni sobi Občine Žiri. V teh dneh si lahko ogledate še druge razstave, med njimi tudi izdelki Čipkarske šole Žiri. Razstave čipk bodo odprte do 27. aprila do 2. maja.

Slovenske klekljarske dneve v Žireh spremljajo še nekatere druge prireditve, več o tem pa Mojca Albreht.

Posnetek Mojca Albreht 2

Dovolj, torej, dobrih razlogov, da si kakšen praznični dan rezervirate tudi za obisk Žirov, ki so te dni v znamenju čipke.


Foto: Društvo CvetkeIvan Seljak
 

Mojca Albreht o Oblaku
Mojca Albreht o programu

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
24.09.2020
16°C / 22°C
petek
25.09.2020
15°C / 24°C
sobota
26.09.2020
18°C / 23°C