KUČAN NA BRINOVEM GRIČU TUDI O POVOLILNI SLOVENIJI

Nedelja, 10. junij 2018

Ob spominskem obeležju na Brinovem griču pri Črnem Vrhu nad Idrijo je včeraj potekala tradicionalna slovesnost, posvečena spominu na narodnega heroja, primorskega domoljuba Janka Premrla Vojka. Na dogodku, ki so ga organizirali Območno združenje borcev za vrednote NOB Idrija-Cerkno, krajevna borčevska organizacija Zadlog – Črni Vrh ter društvo Volja Idrijski Log, je bil slavnostni govornik nekdanji predsednik republike Milan Kučan, ki je v nagovoru izpostavil tudi svoja razmišljanja o aktualnih povolilnih dogajanjih v Sloveniji.

Kot je uvodoma poudaril Kučan, je dogodek, ki se ga s prireditvijo spominjajo, le eden na dolgi poti bojev, ki so jih do svobode prehodili primorski oziroma  slovenski partizani. Vprašal se je ali imamo danes pogum, samozavest in  ponos, da o svojih nacionalnih interesih spregovorimo, jih ubranimo in uveljavimo v Bruslju in drugih središčih naših  mednarodnih povezav, kljub tveganju, da se komu zamerimo? Na ta vprašanja bodo morali odgovoriti ljudje, ki smo jim na nedavnih volitvah zaupali, da naslednja štiri leta v našem imenu upravljajo z državo in našo prihodnostjo. Stati morajo za obljubami, ki so jih volivcem dajali pred volitvami in pri svojem odločanju najprej mislili na državo, šele potem na stranko in povsem na koncu nase in na svoje kariere, je poudaril Kučan in nadaljeval, da bo sorodnost programov 9 političnih strank, ki so se uvrstile v državni zbor in bodo določale vlado, podlaga za sklepanje koalicijskih zavezništev. Vendar je enako pomembna tudi verodostojnost tistih, ki so te programske obljube zapisali, je poudaril Kučan.
-------------
izjava Milan Kučan 1
--------------
Pri teh volitvah je bila manj pomembna delitev Slovencev na desne in leve, pač pa je prišla do izraza razlika med gnevno in preudarno Slovenijo. Z izrazom »gnevno« Kučan misli na tiste sodržavljane, ki so zaradi različnih razlogov nezadovoljni s svojim materialnim ali družbenim položajem in razmerami v državi, njihovo nezadovoljstvo pa je, po Kučanovem mnenju, podžigal in izrabljal del politike s propagandnim aparatom medijskega imperija.
-------------
izjava Milan Kučan 2
--------------
Kučan poudarja, da to odvrača pozornost od pravih razlogov za težave, ustvarja iluzije o hitrih rešitvah in močnih posameznikih, ki jih bodo izpeljali.
Sestavljanje vlade bo letos naporna in tudi odgovorna naloga, zlasti pri zagotavljanju politične in gospodarske stabilnosti in načrtovanja razvoja, zato bi bilo vsebino koalicijske pogodbe koristno dopolniti z znanjem in izkušnjami nekdanjih voditeljev, meni Kučan.
Poleg slavnostnega govornika so se spominske svečanosti na Brinovem griču udeležili tudi Samo Bevk, poslanec socialnih demokratov v novoizvoljenem državnem zboru, idrijski župan Bojan Sever, predsednik Območnega združenja borcev za vrednote NOB Idrija-Cerkno Bojan Režun ter krajani in pohodniki. V sklopu prireditve so položili venec k spominskemu obeležju Janka Premrla Vojka, s pesmijo in besedo pa so dogodek obogatili pevci MoPZ Pobje in učenca OŠ Črni Vrh.

Metka Rupnik

izjava Milan Kučan 1
izjava Milan Kučan 2

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
09.07.2020
13°C / 31°C
petek
10.07.2020
16°C / 32°C
sobota
11.07.2020
18°C / 31°C