BORZNI KOMENTAR

Sreda, 15. november 2023


Domači delniški trg ostaja atraktiven


Ko pogledamo domači delniški trg, lahko opazimo, da ni drag v primerjavi z nekaterimi drugimi mednarodnimi trgi. Kazalnik P/E (razmerje med dobičkom podjetja in ceno delnice) domačega delniškega indeksa SBITOP, ki znaša 8, je za več kot polovico nižji od nemškega indeksa DAX s P/E vrednostjo 17. V primerjavi z ameriškimi indeksi, kot so S&P500, DOW in NASDAQ, so te vrednosti še višje in znašajo 22, 21 in 46.


Objave poslovnih rezultatov domačih podjetij, kot sta NLB in Telekom Slovenije, kažejo spodbuden začetek sezone poslovnih poročil za tretje četrtletje. Glede na preteklo donosnost domačega trga, ki je v zadnjih desetih letih skupaj z izplačili dividend prinesel več kot 12-odstotni donos na leto, je trg s stabilnim poslovanjem še vedno atraktiven. To predstavlja privlačnost za vlagatelje.


NLB je nedavno objavila dobre poslovne rezultate za tretje četrtletje in bo v decembru izplačala še drugi letošnji dividendni obrok. Visoka dobičkonosnost in obetavne napovedi nakazujejo, da bo NLB nadaljevala z uspešnim poslovanje v prihodnosti. Tržna kapitalizacija NLB je trenutno relativno nizka v primerjavi z dobičkom. Poleg tega regija, v kateri NLB posluje, doživlja gospodarski razvoj in napovedi rasti so nad povprečjem Evropske unije, kar lahko prinese dodatne priložnosti za domačo bančno skupino.


Telekom Slovenije je objavil dobre poslovne rezultate za prvih devet mesecev, ki kažejo na stabilno rast in dobičkonosnost podjetja, kljub visokim cenam energentov in naravnim nesrečam, kot so poplave. Medletna rast prihodkov za 8 odstotkov na 527,2 milijona evrov in čisti dobiček 39,9 milijona evrov sta pozitivna sporočila za vlagatelje. EBIT je narasel za 16 odstotkov na 59,5 milijona evrov.


Telekom Slovenije ostaja privlačna naložba za vlagatelje, ki iščejo dividende, in skupaj s podjetji, kot so Krka, Petrol, NLB in Luka Koper, lahko predstavlja pomemben del portfelja dividendnih naložb.


Avtor je lastnik delnic Luke Koper in NLB.


mag. Lojze Kozole

ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 10°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 11°C
torek
12.12.2023
2°C / 13°C