BORZNI KOMENTAR

Petek, 30. september 2022

Borzni komentar: Pestro dogajanje na delniških trgih

Potem ko je zaradi slabšega stanja v ekonomiji Velike Britanije in napovedi nižjih davkov funt v zadnjem času izgubljal in so donosnosti na angleške 30-letne obveznice presegle pet odstotkov, je angleška centralna banka sporočila hitro spremembo v svoji monetarni politiki. Angleška centralna banka (angl. Bank of England, naprej BOE) je v sredo dejala, da bo stopila na obvezniški trg in bo kupovala 30-letne angleške državne obveznice, da naredi red na tem trgu. BOE seveda ne želi tako visoke donosnosti na angleški 30-letni dolg.

Ameriška centralna banka (Fed) je prejšnjo sredo povišala temeljne obrestne mere za 75 bazičnih točk, tako da zdaj njihova zgornja meja znaša 3,25 odstotka, spodnja pa tri odstotke. Spomnimo se, to je že kar daleč od razpona na začetku leta, ko je bil med nič in 0,25 odstotka. Ob tem je Fed napovedal zaostritev še za 1,25 odstotne točke pred koncem leta. Jerome Powell, predsednik Federal Reserve, se je v svojem sredinem govoru zavezal, da bo Fed zatrl inflacijo in jo spravil na dva odstotka.

Dolar bo najverjetneje še pridobil na moči proti evru, ob tem pa se bo denar po svetu še naprej sinhrono dražil, saj tudi druge centralne banke večinoma sledijo taktiki Feda. Kljub aktivnostim centralnih bank pa marsikje še nismo dočakali vrha inflacije. Ta bo postopno že sama po sebi začela krepko zavirati globalno ekonomijo, k čemur bodo pripomogle tudi višje obrestne mere.

Medtem ko bo povpraševanje na Kitajskem in v Evropi popustilo in tudi že nekaj časa popušča, prihodnje denarne tokove velikih podjetij v ZDA za zdaj večinoma podpirajo ameriška gospodinjstva. Avgustovska nepričakovana 0,3-odstotna rast maloprodaje je zelo dobra popotnica za rezultate ameriških podjetij za tretje četrtletje.

Na domačem borznem parketu so se v sredo sredi trgovanja delnice Petrola pocenile za sedem odstotkov, najverjetneje na račun negotovostih, povezanimi z Gepolinom, katerega 75-odstotni lastnik je Petrol. Svoje so dodale tudi najave o morebiti prekinitvi dobave ruskega plina preko Ukrajine. Tržna kapitalizacija Petrola je na zaključni tečaj delnice na dan 27. 9. 2022 znašala 813 milijonov evrov, po sredinem padcu pa 755 milijonov evrov.

mag. Lojze Kozole

ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
02.10.2022
14°C / 22°C
ponedeljek
03.10.2022
12°C / 23°C
torek
04.10.2022
10°C / 24°C