BORZNI KOMENTAR

Petek, 09. junij 2023
Povečana javna potrošnja za infrastrukturo spodbuja rast sektorja materialov.


V zadnjem času smo priča povečani javni potrošnji za infrastrukturne projekte v različnih regijah, kot so Evropa, ZDA in Indija. Ta trend prinaša priložnosti za rast in dobičkonosnost podjetij, ki delujejo v sektorju materialov, kot so gradbeni materiali, kovine, kemikalije, papir in drugi sorodni izdelki.


V ZDA je ameriški kongres v proračunu predvidel obsežne naložbe v promet, energijo, vodo in tehnološki sektor v prihodnjih petih do desetih letih. Ta povečana javna potrošnja bo spodbudila povpraševanje po gradbenih materialih, jeklu, cementu, betonu in drugih surovinah, potrebnih za izvedbo infrastrukturnih projektov. Podjetja, kot so BASF, Cemex, Dow in PPG Industries, ki se ukvarjajo s proizvodnjo teh materialov, bodo verjetno imela koristi od tega povečanega povpraševanja.


Podobno je v Evropi program NextGenerationEU predvidel obsežne naložbe v infrastrukturo, zeleno energijo in trajnostne projekte. Povečanje sredstev za evropski zeleni dogovor bo spodbudilo povpraševanje po gradbenih materialih, energijskih tehnologijah in drugih materialih, potrebnih za trajnostne infrastrukturne projekte. To odpira priložnosti za podjetja, kot so Sigma Lithium, Patriot Battery Metals in druga, ki so specializirana za proizvodnjo litijevih baterij in drugih komponent za obnovljive vire energije.


Tudi v Indiji je v teku obsežna državna potrošnja v infrastrukturo. Program National Infrastructure Pipeline (NIP) predvideva izvedbo številnih projektov v sektorjih, kot so ceste, železnice, energetika in vodni viri. Povečano povpraševanje po gradbenih materialih, jeklu, cementu in drugih surovinah, ki so potrebne za te projekte, bo koristilo podjetjem, ki delujejo v sektorju materialov.


Vlagatelji, ki želijo izkoristiti to povečano javno potrošnjo, lahko razmislijo o vlaganju v sklad ETF, kot je XLB (Materials Select Sector SPDR Fund). ETF sklade se sicer kupi preko borzno posredniških hiš. ETF skladi sledijo indeksom, ki vključujejo podjetja v sektorju materialov, omogočajo razpršitev naložbenega tveganja in izpostavljenost pozitivnim učinkom investicij v infrastrukturo.


Pomembno je sicer vedeti, da je uspeh naložb odvisen od izvedbe načrtovane fiskalne politike, učinkovitosti projektov in drugih dejavnikov, ki lahko vplivajo na njihovo realizacijo. Zato je priporočljivo posvetovanje s finančnim svetovalcem v borzno posredniški hiši in temeljita analiza pred odločitvijo o investicijah.mag. Lojze Kozole
ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
10.06.2023
14°C / 26°C
nedelja
11.06.2023
16°C / 27°C
ponedeljek
12.06.2023
16°C / 28°C