BORZNI KOMENTAR

Četrtek, 26. januar 2023


Borzni komentar: Obveznice po desetletju ponovno zanimive

Med naložbenimi razredi bodo v letu 2023 po skorajda desetletju ponovno bolj zanimive državne obveznice in tudi nekoliko bolj tvegane, a zato donosnejše podjetniške obveznice. Z nadaljevanjem zaostrovanja monetarnih politik ameriške Federal Reserve (Fed) in Evropske centralne banke (ECB) lahko pričakujemo, da se bodo donosnosti na obveznice v kratkem še nekoliko povišale. Na splošno lahko za leto 2023 pričakujemo, da se bodo obrestne mere še povišale, preden se bodo začele zniževati. Če ne bo bistvenih poslabšanj pri vseh globalnih tveganjih, lahko v prvi polovici leta na račun splošne in energetske draginje in višjih obresti pričakujemo nižjo oziroma umirjeno potrošnjo gospodinjstev in nekoliko manj privatnih investicij. To nam bo najverjetneje prineslo milejšo ohladitev gospodarske rasti v Evropi in širše, najkasneje v drugi polovici leta oziroma po koncu zime pa lahko že pričakujemo okrevanje na račun povrnitve rasti potrošnje gospodinjstev in na račun javnih investicij.

Glede na povišana tveganja in na že izboljšano donosnost globalnih obveznic postajajo te po daljšem času bolj zanimive, še posebej za bolj konservativne vlagatelje. V času nastajanja članka je šestmesečni euribor znašal več kot 2,9 odstotka, donosnosti na slovenske desetletne obveznice pa 3,3 odstotka.

Trenutno so za investiranje, še posebej pri podjetjih in pri premožnejših posameznikih s presežnimi denarnimi sredstvi, bolj zanimive obveznice s kratkimi ročnostmi (na primer trimesečne obveznice, ki jih imenujemo tudi komercialni zapisi), ki jih podjetja in posamezniki lahko držijo do dospelosti in jih posledično rotirajo. Tako je rotacija teh zelo kratkoročnih obveznic marsikje zanimivejša oziroma ugodnejša od donosov na bančne depozite. Sčasoma sicer lahko pričakujemo, da bodo postali zanimivi tudi donosi na dolgoročne obveznice, kar bo na daljši rok lahko bolj prijalo širšemu krogu vlagateljem.

Že zdaj pa je za tipičen portfelj posameznika v določenem deležu že primerna izpostavljenost evropskim korporativnim obveznicam, ki jo lahko dosežemo s skladom ETF, ki trguje pod trgovalno kratico EUN5 (ETF iShares Core Corp Bond UCITS EUR). To je stoodstotno obvezniški sklad ETF, ki vsebuje obveznice podjetij, kot so Total, Deutsche Bank, Orange, Volkswagen International Finance in podobna. EUN5 ETF je mogoče kupiti prek trgovalnega računa, ki ga imajo fizične in pravne osebe pri borznoposredniških hišah, ali prek storitve individualnega upravljanja premoženja (IUP), ki jo prav tako ponujajo borznoposredniške hiše.

mag. Lojze Kozole

ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
03.02.2023
-2°C / 12°C
sobota
04.02.2023
1°C / 14°C
nedelja
05.02.2023
-2°C / 8°C