VOŽNJE POD VPLIVOM ALKOHOLA IN DROG

Petek, 12. april 2019

Včeraj pozno zvečer so policisti v Vrtojbi imeli v postopku 47–letnega moškega in ugotovili, da slednji nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Prav tako je bil vozniku odrejen preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da je bil pod vplivom alkohola (1.32 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Poleg omenjenih kršitev je bilo še ugotovljeno, da je slednji vozil neregistrirano vozilo, na katerem so bile nameščene  različne registrske tablice, ki niso pripadale omenjenemu vozilu.

Včeraj popoldne so policisti v Tolminu ustavili 40-letnega voznika osebnega avtomobila in mu odredili preizkus alkoholiziranosti z alkotestom. Rezultat preizkusa je pokazal, da je slednji vozil pod  vplivom alkohola (0.72 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka).

Alkohol bistveno zmanjšuje sposobnosti za vožnjo oz. negativno vpliva na vse človeške funkcije, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu. Zato policisti voznike ponovno opozarjajo, da ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito  količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične.


Danes, 12. aprila ponoči, so policisti v Novi Gorici ustavili 32–letno  voznico osebnega vozila, državljanko Italije, in ji v nadaljevanju postopka odredili t.i. hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog. Rezultat odrejenega hitrega testa je bil pozitiven, zato so ji policisti odredili strokovni pregled, vendar ga je voznica  odločno odklonila. Voznici je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (za 24 ur).

Policisti (na tem mestu) ponovno opozarjajo, da je vožnja pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih  psihoaktivnih snovi  eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Omenjene psihoaktivne substance (prepovedane droge, psihoaktivna zdravila itd.) zmanjšujejo človekove sposobnosti zaznavanja in predelave informacij, sposobnosti učinkovitega mišljenja in ustrezne motorične reakcije. Tako neposredno vplivajo na zmanjšanje prometne varnosti in povečajo možnost povzročitve prometne nesreče. Uživalci prepovedanih drog pogosto v prometu pogosto ne reagirajo dovolj hitro oz. pravočasno, imajo moteno
koncentracijo, so nepozorni pri prehitevanju..., saj je motena njihova ocena časa in razdalje, imajo omejeno gibljivost oči, prepozno zavirajo. Pogosto je opaziti tudi povečano pripravljenost za tveganje, agresijo do okolice oziroma soudeležencev v prometu (več o nevarnostih, ki jo  povzroča vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi na spletu Policije: https://www.policija.si/index.php/component/content/article/35-sporocila-za-javnost/76237-policisti-lahko-s-hitrim-testom-na-podlagi-vzorca-sline-ugotavljajo-prisotnost-drog%20).
Včeraj, 11. aprila zvečer, so policisti v Rožni Dolini pri Novi Gorici
22-letnemu moškemu, državljanu Italije, v postopku zasegli zavitek z zeleno posušeno rastlino, za katero policisti sumijo, da gre za  prepovedano drogo (konoplja).
Že pred tem oz. včeraj popoldne pa so policisti v Novi Gorici 24- letnemu moškemu v postopku zasegli ravno tako zasegli delce posušene zelene rastline in jih poslali v nadaljnjo analizo.

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
17.06.2019
16°C / 31°C
torek
18.06.2019
19°C / 30°C
sreda
19.06.2019
17°C / 30°C