VSILJIVO BERAČENJE IN PADEC PLEZALCA

Torek, 16. april 2019

Danes, 16. aprila zjutraj, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili o prometni nesreči pred enim od gostinskih lokalov v Ajdovščini  (Tovarniška cesta), kjer se je poškodoval 20–letni kolesar (poškodba  leve roke). Slednji je med vožnjo s kolesom (vozil je po površini, ki ni namenjena kolesarjem) peljal iz krožišča proti avtobusni postaji in pri  tem zadel pešca, zaradi česar je omenjeni kolesar padel in si poškodoval roko. Poškodovanemu kolesarju so pomoč nudili zdravstveni delavci ZD Ajdovščina, nato pa je bil odpeljan na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Zaradi kršitve prometne zakonodaje bo kolesarju bo izdan plačilni nalog.

Včeraj, 15. aprila popoldne, so policiste obvestili o primeru vsiljivega beračenja v večji trgovini v Ajdovščini. Na kraj so bili napoteni policisti PP Ajdovščina, ki so na kraju ugotovili, da sta v omenjenem objektu na vsiljiv način beračili za denar dve državljanki Romunije, stari 18 in 38 let. Zaradi odgovornosti za storitev prekrška Zakona o varstvu javnega  reda in miru (kršitev prvega odstavka 9. člena ZJRM-1) jima je bil izdan plačilni nalog.

Policisti pojasnjujejo, da beračenje postane prekršek, če kršitelj na vsiljiv ali žaljiv način nekoga nadleguje in zahteva, da mu izroči denar ali druge materialne dobrine. Globa za tovrstno kršitev znaša 41,73 evra.

Pojem vsiljivega beračenja lahko razumemo tudi tako, da na primer  oseba hodi za mimoidočim, ga primer za roko, obleko... Prekršek torej ni storjen že s tem, da nekdo prosi za denar, temveč če s tem na opisan način nadleguje ljudi. Prosjačenje za miloščino na način, da nekdo stoji z iztegnjeno roko, kleči ipd., ni prekršek, saj ne gre za aktivno dejanje zoper drugo osebo in zaradi tega tudi policist nima zakonskih pooblastil za ukrepanje zoper te osebe (https://www.policija.si/index.php /en/pogosta-vpraanja/1174-javni-red-in-mir#dva).

Občani lahko svoje ugotovitve oz. zaznave v zvezi z beračenjem Policijo lahko naznanijo na najbližji policijski postaji oz. pokličejo znano interventno številko policije 113 ali na anonimno številko policije 080 1200.Včeraj, 15. aprila zvečer, je bila Policija obveščena, da so v Novi Gorici (Ulica Gradnikove brigade) oropali 31–letnega moškega, državljana Gane (prebivajoč na območju Republike Italije). Po prvih zbranih ugotovitvah sta mu dva neznanca (mlajša moška) na parkirnem prostoru  za enim od stanovanjskih blokov iz denarnice odvzela več evrskih  bankovcev (pri čemer ga je eden od storilcev držal za vrat in roko) in  nato z odtujeno gotovino stekla v osebno vozilo in se odpeljala neznano kam. Policisti PP Nova Gorica okoliščine navedenega kaznivega dejanja (sum kaznivega dejanja ropa) še preiskujejo in bodo po zaključku  preiskave podali kazensko ovadbo na novogoriško Državno tožilstvo.


Policisti PP Nova Gorica so včeraj, 15. aprila zvečer, obravnavali prometno nesrečo na parkirišču v Novi Gorici, kjer je starejša voznica osebnega avtomobila zadela parkirano drugo osebno vozilo. Zatem je zapeljala naprej in preko robnika na zelenico in pločnik. Nedolgo zatem so jo poleg njenega vozila našli naključni mimoidoči, ki so na pomoč poklicali tudi reševalce NMP ZD Nova Gorica. Policisti so ji kasneje v nadaljevanju postopka odredili preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da je bila pod vplivom alkohola. Voznici je bilo začasno odvzeto vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja, zaradi odgovornosti za storitev dveh prekrškov po Zakonu o pravilih cestnega prometa (kršitev 42. in 105. člena ZPrCP) bo zoper kršiteljico spisan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.Danes, 16. aprila v nočnem času, so policisti v Novi Gorici (Vojkova cesta) ustavljali voznika osebnega avtomobila, ki pa na predpisane znake policistov ni ustavil in je z vožnjo nadaljeval (v smeri Rožne Doline pri Novi Gorici). Ko so ga policisti ustavili, so mu v nadaljevanju postopka odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat je pokazal, da je imeli 55-letni voznik v organizmu 0.65 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Policisti PP Nova Gorica so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in začasno odvzeli vozniško dovoljenje (po 113.a členu Zakona o  prekrških), zoper hujšega kršitelja cestnoprometnih predpisov bo podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Danes, 16. aprila nekaj minut čez pol 2, je bila Policija obveščena o  gorski nesreči na plezališču pri slapu Boka na Bovškem, kjer se je poškodoval 50-letni plezalec, državljan Avstrije. Slednji je na omenjenem plezališču plezal skupaj z dvema prijateljicama, pred vrhom se avstrijskemu plezalcu ni uspelo zatakniti za zadnje varovalo. Zaradi tega je padel do naslednjega varovala (približno tri metre), ki ga je ustavilo, je pa zaradi padca utrpel udarec v glavo in je bil nekaj časa v nezavesti. Kasneje sta poškodovanega Avstrijca na tla spustili drugi plezalki, ki sta ga varovali in na pomoč poklicali reševalce. Plezali so v lastni režiji. Poleg policistov in reševalcev so posredovali tudi člani GRS Bovec. Kasneje so poškodovanca z helikopterjem odpeljali na nadaljnje zdravljenje v splošno bolnišnico na Jesenice. Bovški policisti so glede na sedanja ugotovljena dejstva tujo krivdo izključili in bodo o vseh  ugotovitvah s pisnim poročilom obvestili novogoriško Državno tožilstvo.

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
25.05.2020
9°C / 23°C
torek
26.05.2020
10°C / 24°C
sreda
27.05.2020
8°C / 26°C