POLICIJA POJASNJUJE DOGODEK Z NA VOGRSKEM

Ponedeljek, 08. julij 2019

OKC PU Nova Gorica je v nedeljo 7. julija 2019, okoli 17.30 ure, prejel obvestilo občanke, da je ob cesti na izvozu Vogrsko opazila krvavljenega moškega, ki je želel pomoč, drugi moški pa je sedel v bližnjem taksi vozilu. Kmalu zatem je sledilo še dodatno obvestilo OKC PU s strani druge občanke, s podobno vsebino. Policista Policijske postaje Nova
Gorica sta takoj intervenirala na kraju, kjer sta našla moškega, voznika taksija, ki je bil telesno poškodovan in je krvavel po vratu. Na kraj je bilo napoteno reševalno vozilo. Voznik je povedal, da ga je napadel moški, ki je takrat sedel v bližnjem taksi vozilu.


Policista sta z namenom prijetja osumljenca kaznivega dejanja pristopila k taksi vozilu in moškega večkrat pozvala, da izstopi iz vozila in se uleže na tla. Ker se na pozive v slovenščini ni odzival, sta to večkrat ponovila v angleškem jeziku, ki pa ga je osumljenec očitno razumel, saj je v nadaljevanju v angleščini tudi odgovarjal oz. grozil. Policista sta ocenila, da gre za nevaren postopek, zato sta postopek varovala s službeno pištolo.


Osumljenec se je na pozive odzval z grožnjami policistoma, med ostalim je v angleščini izrekel besede "ubijta vidva mene, sicer bom jaz vaju" in večkrat omenjal tudi besedo Alah. Ko je izstopil iz vozila, je policist najprej hotel uporabiti plinski razpršilec, vendar je osumljenec z olfa nožem v roki stekel proti njemu z namenom, da ga napade. Policist se
je ob tem opotekel in se lahko telesno poškodoval. Drugi policist, ki je varoval postopek je izstrelil opozorilni strel v varno smer, ker pa se osumljenec ni ustavil, ga je zaradi odvrnitve napada na policista, ustrelil v nogo (zadel ga je v spodnji del noge). S tem je osumljenca onesposobil, policista pa sta mu odvzela nož in uporabila sredstva za vezanje in vklepanje, vklenila sta mu roke na hrbtu. Osumljenec je bil takoj odpeljan v šempetrsko bolnišnico.


Glede na do sedaj ugotovljene okoliščine je osumljeni v Slovenijo vstopil iz Italije na območju bivšega Mednarodnega mejnega prehoda Vrtojba. Okoli 17. ure je namreč vstopil v bližnjo trgovino in glede na dejstvo, da je bil brez telefona, je od prodajalke zahteval, da mu pokliče taksi. Prodajalka je tako poklicala taksista iz Nove Gorice. Ob začetku prevoza v smeri Ljubljane je taksist ugotovil, da osumljeni pri sebi nima denarja.
Ker mu prevoza do Ljubljane ne bi mogel plačati, taksist ni bil pripravljen opraviti prevoza in je z vozilom na prvem izvozu Vogrsko zapeljal iz hitre ceste H4. Takrat ga je osumljeni v vozilu napadel s tapetniškim olfa nožem in ga ranil po vratu. Voznik se je napadu najprej ubranil s prijemom za osumljenčeve roke, nato pa zbežal iz vozila. Osumljenec je najprej od voznika zahteval ključe taksi vozila, da se odpelje naprej v smeri Ljubljane. Ker je voznik taksija stekel stran od vozila, je osumljenec odšel nazaj v vozilo, pod volanom staknil žice električne napeljave in poskušal vozilo spraviti v pogon. Takrat sta na kraj že prispela policista, nakar je sledil že opisani dogodek prijetja osumljenca.


O dogodku sta bila obveščena dežurni preiskovalni sodnik OS Nova Gorica in dežurna okrožna državna tožilka ODT Nova Gorica. Zoper osumljenca je bilo odrejeno policijsko pridržanje na podlagi Zakona o kazenskem postopku, ki se trenutno izvaja v Bolnici Šempeter, kjer je osumljeni po nočnem operativnem posegu še vedno v oskrbi.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica so opravili ogled kraja in ostala preiskovalna dejanja v smeri utemeljitve sumov kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe, povzročene z nevarnim orodjem na škodo voznika, kaznivega dejanja poskusa odvzema motornega vozila in kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi po Kazenskem zakoniku. Zoper osumljenca zbiramo obvestila tudi v smeri kršitev Zakona o tujcih.


Osumljeni je 26-letni državljan Iraka. Njegov status v državah EU se še vedno intenzivno preverja, saj je bil osumljeni ob prijetju namreč brez osebnih dokumentov, denarja in brez GSM telefona. V stiku smo z varnostnimi organi vseh evropskih držav, želimo ugotoviti podatke o kraju in načinu vstopa osumljenca v države EU oz. v Schengensko
območje, prav tako o njegovih nastanitvah v posameznih državah EU. Iz do sedaj zbranih podatkov izhaja, da se je več let zadrževal v Nemčiji, nato v Franciji in nazadnje nekaj mesecev v Italiji.


Glede na sedaj zbrane ugotovitve sta policista pravilno ocenila okoliščine postopka in glede na Katalog standardov policijskih varovala s službeno pištolo. Policist je strelno orožje uporabil strokovno in zakonito, s ciljem odvrnitve sočasnega protipravnega napada, s katerim je bilo ogroženo življenje policista. Kot je običajno v takih primerih, bo generalna direktorica Policije, v skladu s 133. členom Zakona o nalogah in pooblastilih policije, imenovala komisijo, ki bo še dodatno preverila okoliščine uporabe tega prisilnega sredstva.


Fotografija je simbolična

                                                                                                                                                                                                             OKC PU Nova Gorica

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
03.08.2020
21°C / 27°C
torek
04.08.2020
18°C / 26°C
sreda
05.08.2020
16°C / 28°C