PONOVNO NESREČA V TOLMINSKIH GORAH

Petek, 31. januar 2020

Policiste  OKC  PU  Nova  Gorica  so  včeraj, 30. januarja ob 13.36, obvestili, da se je pri sestopu z Vogla proti planini Razor (Občina Tolmin) poškodovala  planinka.  

Včeraj  okoli  9.  ure  sta 37-letni  planinec in 23-letna planinka  odšla peš s planine Podkuk proti vrhu Vogla (1.922 m visok hrib); do  tja  sta se pred tem pripeljala z osebnim vozilom. Od planine Razor sta pohodnika  nadaljevala  po  planinski poti v smeri Vogla; tam sta si zaradi zasnežene  in  deloma poledenele površine na planinske čevlje dodatno obula t. i. urbane  derezice,  ki  pa so namenjene za hojo predvsem po ravnem oz. urbanem  okolju  in  ne  za  hojo  po zaledenelih in zasneženih površinah v zahtevnem gorskem okolju.

Tik pod vrhom Vogla (približno 150 metrov pred vrhom) sta se zaradi močnega vetra  obrnila  in  pričela  s  spustom  po  drugi  smeri  oz. terenu, kjer planinska  steza  poteka  proti Žabijskemu Kuku (1.844 metrov visok vrh) oz. planini Razor. Pri hoji sta si pomagala vsak z eno pohodno palico. Omenjena steza  je  pokrita  s  tanko plastjo ledenega snega, po vrhu pa je še nekaj centimetrov  svežega  snega.  Po približno 50 metrih oz. nekaj po 13. uri je 23–letni  pohodnici, ki je hodila le nekaj metrov za njenim prijateljem, na poledenelem  in  strmem pobočju zdrsnilo.
Mlajša  planinka je drsela približno 200 metrov po strmi zasneženi površini proti  planini Razor, kjer se je nato ustavila negibna (nekaj minut je bila v  nezavesti). Do nje je pristopil njen prijatelj in ji pomagal, nato pa je zaradi  slabega  signala  odšel  do  bližnjega  grebena,  kjer  je na pomoč poklical reševalce. Kasneje so na kraju posredovali poleg policistov gorske policijske  enote tudi reševalci GRS Tolmin, po nudeni pomoči na kraju samem pa so poškodovano  planinko  z  vojaškim  helikopterjem  odpeljali  na  nadaljnje zdravljenje   v   ljubljanski   klinični   center.   

Po  prvih  ugotovitvah zdravstvenih   delavcev   je   bila   23-letna  planinka  predvidoma  lažje poškodovana  (utrpela je udarec v glavo in druge dele telesa ter površinske poškodbe – odrgnine).

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
26.11.2020
-2°C / 14°C
petek
27.11.2020
6°C / 13°C
sobota
28.11.2020
3°C / 13°C