OTROKU NISO MOGLI VEČ POMAGATI

Sreda, 29. julij 2020

Včeraj  je bil OKC PU Nova Gorica, da je pri Kajak centru  na naslovu Solkan, Pot na breg št. 9, reka Soča odnesla otroka v smeri proti državni meji z Italijo. Ker otrok ni bil najden je stekla reševalna akcija.
Pri reki Soči v Solkanu v območju kopalnih voda pri Kajak centru, se je kopala družina petih oseb, med katerimi so bili trije otroci. Družina se je kopala nad starim jezom, kjer je voda dokaj mirna, brez brzic vendar tekoča. Med kopanjem  je vodostaj reke Soče nenadoma narasel. Rečni tok je pričel otroka, ki je plaval v spremstvu odrasle osebe  odnašati v smeri rečnih brzic oz. kajakaške proge. Eden od odraslih v družini je zaplaval za njim, vendar ga ni uspel dohiteti,  zato je tok otroka potegni na kajakaško progo in ga odnesel preko proge v smeri Italije. 


Klicem na pomoč sta se odzvala dva mlada  kopalca, ki sta bila ob kajak progi in skočila za njim, vendar ga tudi onadva nista mogla dohiteti.
V iskanje in reševanje so se takoj vključili kajakaši kajakaškega, ki so s kajaki pričeli iskati otroka po strugi in obrežju reke Soče pod kajakaškim centrom v smeri Italije.
V iskanje in reševanje so se vključili štirje gasilci Gasilske enote Nova Gorica in štirje člani Podvodne reševalne službe Slovenije – PRS Nova Gorica.

Ob 18.10 uri, je bil otrok najden v strugi reke Soče pod gladino, kjer ga je našel  član Podvodne reševalne službe Slovenije – PRS Nova Gorica. Ko so reševalci ob 18.20 truplo potegnili iz vode ga je nemudoma pričela oživljati ekipa NMP Nova Gorica, vendar neuspešno. Odrejena je bila sanitarna obdukcija, ki bo opravljena na ISM v Ljubljani.
O nesreči sta bili obveščeni dežurna preiskovalna sodnica in Okrožna državna tožilka iz Nove Gorice, ki sta ogled kraja nesreče prepustili policiji.


Opravljen je bil ogled kraja, pri katerem se je ugotavljalo tudi ali so vstopna mesta v reko Sočo označena z opozorilnimi tablami oz. je tam uradno kopališče. Pri ogledu je bilo ugotovljeno, da se na območju kajakaškega centra nahaja Kopalno območje Soča pri Solkanu. V tem delu območja pa je plaval otrok, ko ga je odnesel rečni tok.  Na celotnem kopalnem območju je postavljenih več opozorilnih tabel z napisi: Nevarnost utopitve; Nevarnost nenadnega dviga gladine vode; Kopanje na lastno odgovornost in Kopalno območje brez reševalca iz vode; Na kopalnem območju se lahko zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn pojavijo nenadni dvigi gladine in močni tokovi reke Soče, zato je potrebna dodatna previdnost kopalcev.

Policisti in kriminalisti PU Nova Gorica nadaljujejo z zbiranjem obvestil v zvezi nesreče. O ugotovitvah preiskave bodo obveščali Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
27.01.2021
-6°C / 9°C
četrtek
28.01.2021
-5°C / 9°C
petek
29.01.2021
-4°C / 8°C