PRIMORSKA, VELIKO IME, A LE ZA PRAZNIKE?

Torek, 12. september 2023

Tokrat bi rad ponovno malo potrkal na dušo Primorcev, ki bo v petek praznovala svoj praznik.

V svojih prispevkih večkrat omenjam problematiko izginjanja imena Primorska iz slovenskega besednjaka. Še nove regije očitno ne bodo več imele tega imena. Vse večkrat se govori o goriški regiji, niti novogoriški (slovensko mesto), kaj šele o severnoprimorski regiji. To velja tudi za Obalno - Kraško regijo.

Prav zato se občasno spomnim dogodkov, bolje povedano - njihovih obletnic, ki ponosno uporabljajo ime Primorska.

Pred nekaj dnevi je minilo 10 let, ko je bil na Križni gori nad Colom postavljen spomenik primorski himni Vstala Primorska, na katerem je spregovoril velik Primorec, tedanji stoletnik, Boris Pahor. Tam je namreč Lev Svetek – Zorin v začetku leta 1944 dobil navdih za pisanje verzov, pesem pa je kasneje postala prava primorska himna.Foto: Mori Bratuš


A to ni edina obletnica, ki spominja na primorsko himno. Zelo podobno uporniško pesem smo pred tem že imeli, nastala pa je v srditem gnevu proti potujčevanju Slovencev in prvim umorjenim junakom v Bazovici. Napisal jo je namreč Albert Širok, pred 90 leti pa jo je uglasbil Fran Venturini.

Na eni izmed prireditev so jo zapeli tudi primorski študentje, združeni v pevski zbor Vinko Vodopivec.


https://www.youtube.com/watch?v=U0ZOe7AFL2s


Kot že povedano, je pesem Bazovica dobila svoje nadaljevanje. Besedilo, ki je nastalo v vojni vihri ob pogledu s Križne gore, je dolga leta ostalo zgolj kot pesem, ki so jo recitirali na proslavah. Po 25 letih, ko je bila v Novi Gorici velika primorska proslava, jo je uglasbil skladatelj Rado Simoniti. Zanimivo je, da je napisal le prvi del skladbe, refren pa je povzel po Venturinijevi Bazovici.

Avtorstvo prepuščamo zgodovinarjem in muzikologom, pomembno je, da imamo, spet poudarjam, Primorci imenitno himno. Nikoli ni bila uradno sprejeta kot taka, a ljudje že od 70-ih dalje ob njej spontano vstanejo, še posebej ob tretjem delu, ki z zanosom napove novo življenje nekoč okupirane Primorske.

Morda sem z imenom Primorska pretiraval, a s posebnim namenom. Da se ne bi izgubilo. Naš radio ga ohranja, tudi v imenu!Ivan Seljak


https://www.youtube.com/watch?v=UQh4I8sJgdw

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!

V tej rubriki so objavljeni komentarji sodelavk in sodelavcev ter poslušalk in poslušalcev, ki nam podpisane pošljejo na naslov: info@primorskival.si. Vabimo vas k sodelovanju!

Preberite tudiPozabljeno geslo?

 

ponedeljek
22.07.2024
20°C / 34°C
torek
23.07.2024
18°C / 35°C
sreda
24.07.2024
19°C / 33°C