ZUPANČIČEV IZZIV: SLOVENSKA PLANINSKA POT V LE 7 DNEH

Ponedeljek, 20. julij 2020


Minulo soboto, 18. julija, je Marjan Zupančič, ekstremni gorski tekač, štartal iz Maribora in tako pričel svoj gorskotekaški izziv. V tednu dni, do 25. julija, želi preteči vso Slovensko planinsko pot, ki se razteza od Maribora do Debelega Rtiča pri Ankaranu in vodi od severovzhoda do jugozahoda Slovenije, čez večino slovenskega gorskega sveta. 

Z letošnjim izzivom naskakuje aktualni rekord, ki ga je sam postavil pred petimi leti, ko mu je Slovensko planinsko pot uspelo preteči v 7 dneh 8 urah in 10 minutah. V drugem delu svojega podviga bo tekel tudi po vrhovih na Bovškem, Kobariškem, Tolminskem, Idrijskem, Cerkljanskem, Vipavskem in Ajdovskem, kjer se mu ljubitelji gorskega teka lahko pridružite.

Marjan Zupančič je ime, ki ga slovenski športniki, zlasti tisti, ki se ukvarjajo s tako imenovanimi vzdržljivostnimi disciplinami, dobro poznajo. S tekom se je začel ukvarjati pred več kot tridesetimi leti in je eden izmed najizkušenejših in najvztrajnejših gorskih tekačev v Sloveniji. Živi v Bohinjski Bistrici in je zaposlen kot pravosodni policist v zaporu, na Povšetovi v Ljubljani. Preizkuša se tudi v kolesarstvu, duatlonu, triatlonu in turnem smučanju, vendar v teku, kot sam pravi, najbolj uživa.

Marjan je v slovenskem športu najbolj znan po tem, da je na Triatlonu jeklenih, najbolj znanem triatlonu po bohinjskih hribih (in jezerih), kjer gorski tekači dejansko tečejo tam, kjer običajni ljudje lezemo po vseh štirih, slavil kar sedemkrat, bil štirikrat drugi in štirikrat tretji. Je večkratni državni prvak v gorskem teku kot tudi v gorskem maratonu - z državno reprezentanco je osvojil tudi drugo mesto na svetovnem prvenstvu ter postal svetovni prvak med 35 in 40 let. Zmagal je na kar nekaj ultra trailih, med drugim drži tudi rekord traila 100 milj Istre. 

Septembra 2015 je postavil rekordno znamko, saj je Slovensko planinsko pot, dolgo 599 km, kjer se je soočil s kar 49 000 višinskih metrov, pretekel v pičlih 7 dneh 8 urah in 10 minutah in je še vedno aktualni nosilec rekorda. To je eden največjih dosežkov v slovenskem športu, in sicer v disciplini, kjer je nagrada le zmaga nad samim seboj.

No, in prav to je njegov letošnji cilj: premagati sebe oziroma preseči svoj rekord izpred petih let in tokrat preteči Slovensko planinsko pot v 7 dneh ter 25. julija pritisniti žig na zadnji kontrolni točki na Debelem Rtiču, le 18 metrov nad morjem.

Včeraj sta Marjana Zupančiča med opravljanjem rekorda Slovenske planinske poti na 60-kilometrski razdalji med Slovenj Gradcem in Robanovim kotom spremljala Jan Božič in Jošt Lapajne, člana Tekaško smučarskega kluba TSK Idrija, v naslednjih dneh, ko bo Marjan tekel po točkah Slovenske planinske poti v naših krajih, pa se mu lahko pridružite tudi vi. 


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
27.01.2021
-6°C / 9°C
četrtek
28.01.2021
-5°C / 9°C
petek
29.01.2021
-4°C / 8°C