183 VZPONOV NA ČRNO PRST V LETU 2020

Ponedeljek, 09. november 2020

Ko je Simon Drole spomladi ugotovil, da bo letošnjo tekmovalno tekaško sezono krojil koronavirus, si je zastavil nadomestni cilj. Sprejel je izziv, da bo polovico dni v letu 2020 stal na vrhu Črne prsti, kar je pomenilo 183 vzponov. Da ga ne bi prehitela zima, je vztrajal tudi v deževnih, vetrovnih in celo že snežnih dneh. Njegov start je bila vasica Kal na 820 metrih nadmorske višine, med planinci najbolj priljubljeno izhodišče na goro.   
Cilj se mu ni zdel neuresničljiv, saj je v obdobju od leta 2009 do 2018 naštel 1000 vzponov, kar je povprečno 100 na leto. V dobri urici vzpona je premagoval 1016 metrov višinske razlike. Na tako imenovani »večni poti« od gozdne meje do sedla tik pod vrhom Črne prsti je vsakič nadrobil 610 korakov.

Prvo bolj obvezujoče vzpenjanje na Črno prst je Simon začel po letu 2000, ko je bil sprejet v ekipo PD Podbrdo za oskrbovanje planinskega doma s tovorno žičnico. 

Ob tem so se rojevali vedno novi izzivi. Tako je leta  2006 vzklilo v njem navdušenje nad tekaškim premagovanjem gorskih stezic. Takrat je namreč prvič zavestno pospešil korak. Stopnjevalo se je in bilo kmalu tudi nagrajeno za prva mesta na posameznih tekih, predvsem v pokalu Primorskih gorskih tekov ter gorskih in ravninskih polmaratonih in  maratonih doma in v tujini.


Z leti mu je  gora postala tudi poligon za trening. In je še vedno. Samo iz hiše stopi in že mu ponudi svoj hrbet, ki ga potem uro in pol, kolikor po navadi potrebuje za pot na vrh in nazaj, boža s svojimi stopinjami. Pri tem ne postavlja na prvo mesto čas, v katerem doseže vrh, ampak vzdrževanje kondicije in zadovoljstvo, da zmore prehoditi pot, ki ga vodi do cilja. 


Domačini so mu že pred leti dali ime tudi "hitra pošta" za Črno prst, saj je velikokrat osrečil oskrbnike s priboljški iz graparskih vrtov in domačine, ki so v svoji vzhičenosti pozabili v domu kapo, prepoteno majico, telefon, itd.... S svojimi hitrimi koraki, ki so posebnost njegovega spusta, preseneča številne planince, ki jih srečuje. Njihovi drobni, topli odzivi  mu polepšajo marsikateri dan. Najbolj pa ga presenetijo, ko ga pozdravijo v popolnoma drugem okolju:« A, ti si tisti, ki kar letiš s Črne prsti!«


Pogovor Simon DroleFoto: Matjaž Trojar


Olga Zgaga

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
12.05.2021
10°C / 25°C
četrtek
13.05.2021
13°C / 18°C
petek
14.05.2021
13°C / 18°C