PRVI ECO RALLY SOČA VALLEY

Torek, 17. maj 2022

Kakor smo v minulem vikendu že poročali je v soboto po cestah v občini Kanal in Tolmin potekal prvi Eco Rally Soča Valley, ki ga je organiziralo društvo RR Tmin. Devet vozniških ekip je v rednem prometu tekmovalo v čim natančnejšemu približevanju predpisani povprečni hitrosti na posameznih odsekih ter v varčnosti vožnje z električnimi vozili.

Veliko več izkušenj s tekmovanjem, pri katerem ne slišimo hrumenja bencinsko gnanih agregatov, imajo v Avto-moto društvu Gorica, kjer bodo letos septembra priredili že peti tovrstni dogodek. Predsednik žirije prvega posoškega Eco Rallyija Andrej Orel opiše namen takšnih tekmovanj:

IZJAVA: Andrej Orel

Eco Rally je tako kakor ustvarjen za pokrajino, ki ima poleg cestnih zavojev obiskovalcu ponuditi tudi kaj, na čemer si lahko spočije oči. Na prvi Eco Rally  v Posočju se je sicer prijavilo devet ekip, s čimer so organizatorji zadovoljni, pove Ivica Maksimovič, športni direktor društva RR Tmin.

IZJAVA: Ivica Maksimovič

Kakor rečeno je ideja Eco Rallyja, da se skušajo vozniške ekipe na vnaprej določenih odsekih čimbolj približati povprečni hitrosti, ki jo določi žirija, pri čemer pa slednja gibanje avtomobila spremlja prek GPS naprave, tako da morajo ekipe dejansko ves čas voziti čimbolj enakomerno.

Posoški Eco Rally je bil sestavljen iz sedmih takšnih etap z enim vmesnim polnjenjem, po vsaki od teh etap pa je žirija pogledala odstopanje vozniške ekipe od predvidenega časa in število sekund pretvorila v ustrezno število točk, pri čemer pa je cilj vsake ekipe, da ima točk čim manj, saj bi recimo s popolno vožnjo dobili nič točk pribitka.

Rallyja se je s Teslo Model 3 udeležila tudi ena ženska ekipa, z dekletoma se je pred startom pogovarjala Vanja Hvala.

POGOVOR: Hana&Tina

Ekipo je na rally prijavilo tudi domače društvo RR Tmin, zanj sta se z električnim Lexusom na ceste podala voznik Vladimir Jeklin in Jernej Kenda. Tik pred startom v Kanalu ju je pred mikrofon ujel Primož Božič.

POGOVOR: Kenda&Jeklin

Polovico točk za končno razvrstitev žirija razdeli za natančnost, polovico pa za čim nižjo porabo energije v celotnem rallyju, skupni seštevek pa nato da zmagovalca. V obeh kategorijah je v soboto slavil vozniški dvojec Franko Špacapan in Sebastjan Kobal, drugo mesto v skupnem seštevku je pripadlo Aljoši Makaroviču in Edvinu Ušaju, z enakim številom točk pa sta tretje mesto Tadej in Žan Špacapan. Posoški vozniški dvojec Jeklin-Kenda je v tekmovalnem debíju osvojil 14 točk in pristal na 5. mestu.

Primož Božič, Vanja Hvala

Naslovna fotografija: Hana in TinaKomentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
20.08.2022
20°C / 29°C
nedelja
21.08.2022
17°C / 33°C
ponedeljek
22.08.2022
16°C / 32°C