SVETOVNO PRVENSTVO V ULTRAMARATONU ULTRA X OD DANES DO PETKA GOSTITA VIPAVSKA DOLINA IN POSOČJE

Ponedeljek, 06. junij 2022

Vipavska in Soška dolina bosta med 6. in 10. junijem prizorišče svetovnega prvenstva v Ultra X ultramaratonu. Angleška tekaška organizacija Ultra X je tu prepoznala izjemen tekaški potencial za izvedbo svetovnega prvenstva Ultra X, na katerem bodo tekmovali vrhunski mednarodni ultra trail tekači.

Boštjan Mikuž, ki je z organizacijo odmevne mednarodne tekaške prireditve Ultra Trail Vipava Valley v veliki meri pripomogel k temu, da je angleška tekaška organizacija Ultra X izbrala lokaciji na zahodu Slovenije, pravi da gre za še nadaljnjo širitev prepoznavnosti regije:

IZJAVA: Mikuž 1

Organizatorka tekmovanj Ultra X je World Ultra Corporation, katere zaščitni znak je prav organizacija 5-dnevnih 250-kilometrskih tekov, kakršen bo ta teden potekal tudi pri nas. Poleg tega organizirajo tudi dvodnevne, 125 kilometrov dolge vikend tekme ter enodnevne 50 ali 100-kilometrske teke, vedno pa v ultramaratonskih dolžinah, torej daljših od klasičnega maratona.

Na svetovno prvenstvo Ultra X se ne more prijaviti vsakdo, 100 mest je rezerviranih za najboljše svetovne tekače, nanj se je moč uvrstiti tudi z dobrim izidom na minulih Ultra X tekmovanjih, 20 mest pa je rezerviranih za tiste, ki se zavežejo, da bodo zbirali denar za eno od predlaganih humanitarnih organizacij.

Kakor je povedal Mikuž je pri srečanju organizatorjev vipavskega ultra teka in Angležev odločilno vlogo odigral sejem v Chamonixu:

Izjava: Mikuž 2

Nagradni sklad tekmovanja je 25.000 funtov in je enakomerno razdeljen med moške in ženske kategorije. Sam Heward, direktor in soustanovitelj World Ultra Corporation,  je ob tem povedal:

"To destinacijo smo izbrali zato, ker ponuja ravno tisto, k čemur stremijo vsi Ultra X dogodki – neokrnjeno lepoto, prvinskost pokrajine, obilico dobrih poti, gostoljubje domačinov pa tudi ustrezno infrastrukturo in ugodne prometne povezave. Zelo smo veseli, da bomo s tem dogodkom pripomogli k uveljavitvi Vipavske doline na svetovnem tekaškem zemljevidu in tovrstne dogodke tu prirejali tudi v prihodnje."

Večdnevna tekaška prireditev je v Sloveniji novost, pove Mikuž, in organizatorji bodo postavljeni pred marsikakšen nov izziv:

IZJAVA: Mikuž 3

Tekači so sicer v tem trenutku že dobri dve uri na progi prve etape, ki je, gledano z stališča ostalih štirih, skorajda ogrevalna. Pretekli bodo eno maratonsko dolžino in napravili 1132 višinskih metrov, start in cilj pa sta v Ajdovščini. V naslednjih dneh se bodo dolžine etap malenkost podaljšala, predvsem pa se bodo zgostili vzponi, razloži Mikuž:

IZJAVA: Mikuž 4

Pri izbiranju tekaških poti so organizatorji v prvi vrsti seveda upoštevali tehnične zahteve organizatorja, nadalje pa tudi slikovitost pokrajine. Potrudili so se, da so vanjo zajeli obiska vredne točke v Vipavski dolini in Posočju.

IZJAVA: Mikuž 5

Za slikovit zaključek pa so si organizatorji izbrali prav slovito lokacijo pri Tolminu, izposojeno od organizatorjev Soča Outdoor Festivala, ki se zgodi čez dober mesec dni.

IZJAVA: Mikuž 6

Da se bo dogodek odvil pri nas so seveda zadovoljni tudi turistični delavci in ponudniki nastanitev, saj takšni dogodki vedno napolnijo tudi tovrstne kapacitete. Erika Lojk, direktorica Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska doline, je ob tem med drugim povedala:

»Odmevnost dogodka z zvenečimi imeni tekačev ne bo odzvanjal zgolj v tekaških krogih, ampak tudi pri ostalih športnih navdušencih, zlasti ljubiteljih pohodništva. Verjamem, da bo brezhibna organizacija prireditve svetovnega formata v kombinaciji z lepoto pokrajine ter pristnim slovenskim gostoljubjem ta rajski košček Evrope s ponosom ponesla v svet.«

Primož Božič

Foto: Zavod za turizem NG-VD

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
27.06.2022
17°C / 32°C
torek
28.06.2022
16°C / 35°C
sreda
29.06.2022
18°C / 36°C