V SREDO V NOVI GORICI PRIČENJA 28. DIRKA PO SLOVENIJI

Ponedeljek, 13. junij 2022

Primorske ceste, ki so jih s krogom Maratona Franja včeraj zasedli predvsem ljubiteljski in polprofesionalni kolesarji, bodo že v sredo nared za najboljše slovenske in tudi nekaj tujih kolesarjev, ki se bodo udeležili Dirke po Sloveniji. Organizatorji so za start prve etape zaradi odličnih preteklih izkušenj pri organizaciji kolesarskih dogodkov izbrali Novo Gorico, pot pa jih bo do cilja v Postojni peljala tudi skozi Tolmin in Idrijo.

Start bo tako v sredo ob 12.45 na Bevkovem trgu v Novi Gorici, časovnica pa predvideva prihod najhitrejših v Plave ob 13.30, v Volče takoj po 14-ih, sprint na letečem cilju skozi središče Tolmina okoli 14.07, prihod na Most na Soči okoli 14.15, od tam pa bodo kolesarji dirko nadaljevali po dolini Idrijce proti Idriji, kamor naj bi dospeli okrog 15.10.

Čeprav bodo kolesarji pedala začeli vrteti že v Novi Gorici, bodo časomerilci ure sprožili šele na nekdanjem solkanskem maloobmejnem prehodu, kjer se začne 164,7 kilometrov dolga etapa.

Dirke, ki jo zaznamuje zelena, slovenska barva, se bo udeležila večina slovenskih kolesarjev, ki zasedajo mesta med 500 najboljših na svetu, tako številka ena Tadej Pogačar, potem Luka Mezgec, na startu pa bo po pričakovanjih tudi celoten slovenski kontingent pri ekipi Bahrain Victorious: Matej Mohorič, Jan Tratnik, Domen Novak in tudi zadnja, še čisto sveža okrepitev ekipe, Godovičan Matevž Góvekar.

Prihod so poleg ekipe Bahrain napovedale še 3 ekipe iz svetovne kolesarske elite, od slovenskih pa bodo na startu Adria Mobil, Cycling Team Kranj in Ljubljana Gusto Santic, ki sicer sodijo v tretji kakovostni razred po razporeditvi mednarodne kolesarske organizacije, ob njih pa tudi domači novogoriški kolesarski klub Meblo Jogi. Skupno je sicer napovedanih 22 ekip s približno 150 kolesarji, je še povedal organizacijski direktor dirke Bogdan Fink, s katerim smo se ob tej priložnosti tudi na kratko pogovorili.

POGOVOR: Bogdan Fink

Pred kolesarji je torej 5 etap v prav toliko tekmovalnih dneh, po Primorski se karavana seli na vzhod, do Ptuja, nato pa se iz etape v etapo znova pomika na zahod, zadnji preizkus bo tako 155 kilometrov dolga etapa med Vrhniko in Novim mestom.

Kakor je v pogovoru poudaril Fink, sredina prva etapa nima izrazitega kolesarskega kolorita, poleg dobre etapne uvrstitve pa bodo kolesarji nabirali tudi točke na treh vmesnih sprinterskih ciljih – v Dobrovem, Tolminu in Idriji – ter na treh gorskih ciljih za naslov kralja klancev. Slednji si bodo sledili v samem koncu etape, kjer kolesarje čakajo vzponi na Zadlog, Strmec in Razdrto.


Primož Božič

Foto: tourofslovenia.si

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
27.06.2022
17°C / 32°C
torek
28.06.2022
16°C / 35°C
sreda
29.06.2022
18°C / 36°C