RUDOLF MAISTER JE ZGODOVINSKO POVEZAN TUDI Z ZNAMENITIM CERKLJANOM

Torek, 23. november 2021
Danes v Sloveniji  praznujemo Dan Rudolfa Maistra v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in prevzel vojaško oblast v Mariboru. Slovesnosti ob tem prazniku bodo zaradi epidemije že drugo leto zapored v močno okrnjenem obsegu.

Ob tej priložnosti bi radi ponovno opozorili, da je bil z generalom Maistrom službeno povezan tudi znameniti Cerkljan, ki ga sicer lokalna skupnost ni nikoli skušala oživeti. Letos mineva 80 let od smrti pilota in izumitelja „Firbarjevega“ Vilka Peternelja, ki smo se ga na Primorskem valu spomnili ob Rusijanovi obletnici. Znameniti letalec je namreč pred dobrimi 100 leti, septembra, 1919, vozil generala Maistra na območju meje kasnejšega koroškega plebiscita.

O Vilku Peternelju bomo skušali spregovoriti prvo decembrsko nedeljo, danes pa se vračamo h generalu Rudolfu Maistru. Kot je znano, je bil med drugim tudi pesnik. Ob današnjem prazniku vam ponujamo prikupno ljubezensko pesmico Moje sonce.


Zlato naše božje sonce
spet je zasijalo,
in celo v gozdiče temne
žarke odposlalo.

Pevce v gaju je pogrelo,
da so oživeli,
in na čast pomladi cvetni
pesmice zapeli.

Meni pa si zlato sonce
draga moja ti.
Kadar name gorki žarki
vro ti iz oči.Ivan Seljak

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
09.12.2021
2°C / 5°C
petek
10.12.2021
-2°C / 8°C
sobota
11.12.2021
3°C / 10°C