ODGOVOR ŽUPANA OBČINE CERKNO NA PISMO MARTE DEISINGER

Četrtek, 31. avgust 2017

Cenjena gospa Deisinger, spoštovana Cerkljanska Iniciativa!


Vaše elektronsko pismo z dne, 29. avgusta 2017,  sem prebral predvsem v luči  ustvarjanja  odprtega dialoga in v smeri sistemskega razreševanja razvojnih vizij Cerkljanske. Upam, da boste v tem smislu razumeli tudi moj odgovor.
Pravice do vašega mnenja in videnja celostne situacije razvojnih vizij Cerkljanske vam nihče ne osporava. Kot župan in javni delavec tudi ne nasprotujem civilnim iniciativam ter združevanju občanov in legitimnim pravicam izražanja demokratičnega mnenja v okviru zakonskih določb in pravic.
Dovolite pa mi, da tudi jaz s svojim osebnim videnjem, ki tudi ni samo moje, prispevam k razjasnitvi nekaterih dejstev, ki segajo precej daleč v novejšo zgodovino Cerkljanske. Vsi se strinjamo, da je bila cerkljanska Eta v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja fenomen združevanja planskega sistema v takratni skupni državi in tržnega gospodarstva, ki ga je takratno vodstvo Ete spretno udejanjalo z unikatno pogodbo z lastniki podjetja E.G.O. To je Cerkljanski vse do osamosvojitve prinašalo socialno varnost 2000 zaposlenim ter vrsto perspektivnih investicij v turistično infrastrukturo.
Vsem nam je znano in jasno, da se je s prehodom v tržni sistem po osamosvojitvi situacija korenito spremenila. Takratna poslovodna struktura, v katero pa ste bili vsi po vrsti vključeni tudi nosilci in pobudniki sedanjih iniciativ, se je znašla pred resnično težkimi nalogami, ki jih ni bilo mogoče izvesti brez bolečih odpuščanj, prerazporeditev in številnih rezov v dolgotrajno pridobljene socialne pravice zaposlenih. Razumem, da v gospodarskem sistemu, v katerem smo domačini izgubili lastninsko pravico, odločilno pa se je spremenila tudi struktura lastnikov, ni lahko zadostiti sodobnim zahtevam trgov in konkurence. A kot rečeno, v proces ste bili enakovredno vključeni tudi nosilci omenjenih iniciativ, ki jih ustanavljate in nagovarjate »neuke in neinformirane delničarje«. Ob tem pa vede ali nevede pozabljate, da ste še dolga leta po lastninskem prestrukturiranju opravljali odgovorne funkcije tako v podjetju, kot v Certi in Hotelu Cerkno.
Ne postavljam se v vlogo arbitra, ali so bile posamezne odločitve, ki so bile v tem času sprejete, upravičene in koristne . Zelo nekorektno pa se mi zdi, da se pred bivšimi zaposlenimi in malimi delničarji javno prestavljate kot skupina pravičnikov, katerih resnica je edina merodajna ter jo v javnosti precej militantno zagovarjate z vašimi osebnimi argumenti. Vrhunec teh prizadevanj smo doživeli pred letom dni, 1. septembra 2016 na zborovanju v hotelu, na katerem so se sprostile vse zatrte bolečine ter osebne stiske prizadetih Cerkljanov, ki so bili tako ali drugače žrtve lastninskih prestrukturiranj cerkljanskega gospodarstva vse od osamosvojitve dalje.
Vse legitimne postopke glede sklica skupščine ter formalnosti njenega delovanja naj rešuje sodišče. Kot župan bom sledil pravnim normam. Ne sprejemam pa dejstva, da skuša del nekdanje poslovodne strukture, ki je bila enakovredno vključena v lastninsko prestrukturiranje, vso krivdo zvaliti na posamezne člane obstoječega vodstva Certe, ki v te procese večinoma sploh niso bili vključeni.
Prepričan sem, da je potrebno ljudem vendarle prepustiti osebno odločitev glede upravljanja Certe in se ne strinjam z vašo tezo, da gre za »neuke in neinformirane delničarje«. 
Lokalna skupnost si v okviru svojega poslanstva prizadeva ohranjati dejavno sožitje med občani, ki nas edino vodi v nove razvojne perspektive. Podprli smo vrsto posvetov med nosilci cerkljanskega gospodarstva, imeli posvete o razvojnih smernicah na različnih področjih, organizirali ekspertna srečanja o razvoju infrastrukture , vse to s prizadevanji, da se v okviru občine optimalno porabijo proračunska sredstva in zagotovi nadaljni razvoj ter izboljša kakovost življenja na Cerkljanskem.
Premoženje občanov, združeno v delnicah Certe in drugih skladih, je njihova pristojnost in pravica. Kot župan pa bom podprl vsako razvojno možnost ter iniciativo, ki je za Cerkljansko razvojno utemeljena in bom tako kot doslej dopuščal in spodbujal široko paleto različnih pogledov in iniciativ. Tudi vas, cenjena svetnica, vabim, da v okviru svojih pristojnosti in z demokratičnim dialogom skušamo poiskati stične točke ter vplivati na razvojno sožitje na Cerkljanskem.


                                        Župan
                                        Jurij Kavčič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!

V tej rubriki so objavljeni komentarji sodelavk in sodelavcev ter poslušalk in poslušalcev, ki nam podpisane pošljejo na naslov: info@primorskival.si. Vabimo vas k sodelovanju!

Preberite tudiPozabljeno geslo?

 

torek
23.10.2018
5°C / 19°C
sreda
24.10.2018
5°C / 19°C
četrtek
25.10.2018
9°C / 22°C