OD ŽABJIH POTI DO AVTOBUSNIH PROG

Sobota, 21. oktober 2017
V zadnjih dneh življenje v Cerknem, Idriji in širši okolici sicer teče dalje. A, glej ga zlomka! Kot da se v teh kotlinah ne bi v minulih mesecih ničesar zanimivega dogajalo. Prebivalci krajev pa vedo povedati, da je to le zatišje pred viharjem. Kakšnim viharjem, orkanom!

Vse oči so uprte v dogajanje 30. oktobra, ko se bodo omenjeni viharji, za razliko iz pred enega leta, z ulice preselili v sejno dvorano. Čeprav je navidezni zmagovalec, tako rekoč glavni igralec, premagal vse nasprotnike, se mora ponovno podati v igro.

Ta ima najverjetneje tri možne scenarije, ki jih bomo tokrat primerjali z avtobusom (žabe so mi prevzeli drugi).


1. REDNA AVTOBUSNA PROGA CERKNO – POSTOJNA - CERKNOVečina prebivalcev teh krajev si želi tega razpleta. Prijazna in hitra vožnja, udobni sedeži, številne postaje, na katerih lahko po mili volji vstopaš in izstopaš...

A predpisi so predpisi. Čeprav so neživljenjski, jih nekateri želijo spoštovati, da bi uveljavili svojo matematiko. Matematika pa je včasih zelo enostavna, največkrat koristna, a po svoje tudi nerazumljiva in celo abstraktna. Poglejmo drugi možni scenarij:


2. AVTOBUS Z MATEMATIČNIMI MEŠETARJI

Avtobus krene iz Cerknega proti Postojni. Nanj se vkrca 20 potnikov. V Idriji jih izstopi 15, nihče ne vstopi. Avtobus prispe v Godovič, kjer ponovno izstopi 10 potnikov, vstopi nihče. Ko avtobus prispe v Postojno, vstopi 5 potnikov, da je avtobus prazen...


3. VOZI, MIŠKO!Najbolj pa se je potrebno bati tretjega scenarija, ki sta si ga že leta 1980 omislila Slobodan Šijan in Dušan Kovačević. Če avtobus prevzame »stara garda«, bo krenil na pot »Dva kilometra vezanih očiju«

https://www.youtube.com/watch?v=krxD25ZNFs4


Že, že, tudi ta scenarij se je nekako izšel, a epilog ni obetaven...


https://www.youtube.com/watch?v=js_0JCPg5CE


Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!

V tej rubriki so objavljeni komentarji sodelavk in sodelavcev ter poslušalk in poslušalcev, ki nam podpisane pošljejo na naslov: info@primorskival.si. Vabimo vas k sodelovanju!

Preberite tudiPozabljeno geslo?

 

sreda
19.12.2018
-2°C / 7°C
četrtek
20.12.2018
1°C / 7°C
petek
21.12.2018
1°C / 7°C