ZVEZDE PADAJO V NOČ

Sreda, 29. avgust 2018

Na ljubljanskih Žalah so se včeraj svojci, prijatelji, kolegi in državni vrh, med njimi predsednik republike Borut Pahor, poslovili od pesnika in akademika Cirila Zlobca. Zlobec, ki so ga pokopali z vojaškimi častmi, je bil po besedah pisatelja Iva Svetine globoko predan pesmim ter je izkazoval širino srca in duha, pokončnost in samozavest.

Pesnik in akademik je umrl v petek v 94. letu starosti. Bil je zadnji še živeči pesnik slavne četverice, ki je po vojni presekala takratno pesniško usmeritev z intimistično zbirko Pesmi štirih. Podpisal je približno 30 zbirk poezije, številna njegova dela so prevedli v tuje jezike.

Zlobec je bo besedah pesnika Iva Svetine desetletja romal k svojim pesmim, s katerimi je ozvočil tako svoje kot naše življenje. "S svojimi tremi tovariši je sredi časov, ki so slavili zmago in delo, zapel ljubezni, o čudežu, ki človeka spreminja v angelsko bitje, a tudi v žival, polno divje in slepe strasti. Pesnikova odločitev, da se poda na romanje k zadnji pesmi, je odločitev modrega starca, ki je svoje življenje napolnil s pesmijo in se ji ves predal," je dejal Svetina.

Širino srca in duha, pokončnost in samozavest je po Svetinovem prepričanju pokazal, ko so ga izključili iz semenišča v Kopru, ko so odkrili, da piše pesmi v takrat prepovedanem slovenskem jeziku. Pesnik se je tistim, ki mu niso dovolili, da poje v maternem jeziku, maščeval tako, da je prevajal njihove najodličnejše pesnike, kot sta Dante in Quasimodo.

Odšel je človek, ki se je po Svetinovih besedah celo svoje življenje trudil razvozlati skrivnost ljubezni in smrti. Smrt otrok ga je neizogibno zaznamovala in ga napolnila z "brezdanjo bolečino, iz katere se je končno znova rodila pesem, pesem odrešenica, pesem tolažnica". A nič drugače ne bi pisal, če ga življenje ne bi izdalo, je prepričan Svetina, saj je spoznal, da po lepoti, harmoniji in simetriji hrepenimo, ker je svet krut, a hkrati zaradi tega je tudi lep, "kajti romanje ni le spokojna hoja, napolnjena s smislom, ampak nevarna hoja po ostrini noža".

Tudi festivali Sloveske popevke so bili sprva zelo tesno povezani s slovenskimi pesniki. Na prvih festivalih so z besedili sodelovali Svetek, Strniša, Rainerjeva, Milčinski in – tudi tudi pred kratkimi umrli Ciril Zlobec. Morda niste vedeli – Zlobec je avtor besedila za večno zeleno: Zvezde padajo v noč, ki je nastala leta 1962 . Lahko ji prisluhnete!https://www.youtube.com/watch?v=-v-licVBil8
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!

V tej rubriki so objavljeni komentarji sodelavk in sodelavcev ter poslušalk in poslušalcev, ki nam podpisane pošljejo na naslov: info@primorskival.si. Vabimo vas k sodelovanju!

Preberite tudiPozabljeno geslo?

 

sobota
11.07.2020
16°C / 30°C
nedelja
12.07.2020
14°C / 28°C
ponedeljek
13.07.2020
13°C / 27°C