PRILOŽNOST ZAMUJENA...

Nedelja, 26. marec 2023
Mesec je naokoli, ko je glavni plac v Cerknem zasedel studio Radia Prvi RTV Slovenija in z oddajanjem v živo vsem Cerkljanom in Cerkljankam ponudil redko in edinstveno možnost ter priložnost, da poslušalcem širom po Sloveniji v več ur trajajočem programu predstavijo vse, kar Cerkljanska ima in premore, s kakšnim bogastvom (naravnim, etničnim, kulinaričnim, zgodovinskim, kulturnim) se lahko pohvali, kaj si želi, kaj načrtuje in kaj si zasluži. Primerjajoč z oddajami iz drugih slovenskih občin, ki jih je Radio Prvi že obiskal, bi poslušalec pričakoval, da bodo ob tej priložnosti vsi pristojni deležniki v Cerknem združili moči in v predstavitvi kraja z okolico zajeli prav vse, s čimer se lahko Cerkljani ponašajo, na kar so ponosni in kar je skoraj najvažnejše – kaj vse je mogoče kot turist ali obiskovalec videti, obiskati in doživeti na Cerkljanskem. Kot pozorna poslušalka sem ob koncu oddaje morala trpko pritrditi slovenskemu reku o zamujeni priložnosti, ki se v prav bližnji prihodnosti ne bo več tako zlahka ponudila.

Predstavitev se je osredotočila zgolj na žlikrofe in šebreljski želodec, pa na Bolnico Franjo in muzej, na Divje babe, na Jazz Cerkno in Laufarijo. S strani predstavnika LTO-ja je bil omenjen Porezen in Kojca (če me spomin ne vara) kot ena izmed destinacij za ljubitelje gorništva in pohodništva. Naj mi sodelujoči oprostijo, če sem morda kaj pozabila oz. preslišala. Vsekakor pa zagotovo nisem slišala, da bi kdorkoli omenil še dve cerkljanski tradicionalni jedi - pajtičke in z njim povezan Pajtička fest ter smukavc in vsakoletno tekmovanje. Omembe ni bila deležna tudi Bevkova domačija v Zakojci, pa rojstna hiša skladatelja Petra Jereba (čeprav v sramotnem stanju za kraj), pa tudi ne uspešen pihalni orkester. Za obiskovalce vedno bolj popularnih Divjih bab bi si omembo vsekakor zaslužila bližnja cerkev Sv. Ivána z energetskimi točkami v njeni okolici. Za ljubitelje hribov in neokrnjene narave bi si pozornost sodelujočega predstavnika LTO-ja v oddaji zaslužili tudi Bevkov vrh, Blegoš, smučišče Cerkno v vseh letnih časih, pa bližnje Lajše in Škofje.

Zanimivo je, da ima večino naštetih zanimivosti LTO Laufar napisanih in opisanih na svoji spletni strani, zato me še bolj čudi, da je vse to in še več sodelujočim v oddaji »ušlo« iz spomina. In ker smo turizem ljudje, upam in verjamem, da se bodo vsi pristojni in kompetentni v občini Cerkno, skupaj z občani, še naprej trudili, da se Cerkno enkrat končno, v vsej svoji dobri luči, postavi na turistični zemljevid Slovenije – ne zgolj na papirju.

V nadaljevanju omenjam še eno zgodbo, ki ni v čast turistom, še manj domačinom, ali - KO VSAK NE VIDI VSEGA…..


 
Na začetku poletja 2021 je Nova KBM neprijetno presenetila Cerkljane in Cerkljanke, da bo zaprla svojo poslovalnico v Cerknem. To se je na žalost res zgodilo, na stavbi, v katero se je pred kratkim preselila LTO Laufar, je ostal zgolj bankomat. Sedaj je kraj že skoraj dve leti brez banke, a kažipot pred mostom, ki vodi na glavni trg, prišleke še vedno obvešča in zavaja, da je v kraju banka. Še bolj v nebo vpijoča je usmerjevalna tabla, ki prišleke – obiskovalce in turiste seznanja, da imamo v Cerknem Blagovnico, ki je svoja vrata zaprla že februarja 2019. Ali res teh anomalij do danes ni opazil še nihče od pristojnih?
Kdaj bodo našli toliko časa, da bodo poskrbeli za odstranitev zavajajočih tabel za lokale, ki že več let ne obstajajo več?  Predlagam, da istočasno odstranijo še tisto za avtobusno postajo, saj bo menda v bližnji prihodnosti njena lokacija drugje.



 Janja Golob

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!

V tej rubriki so objavljeni komentarji sodelavk in sodelavcev ter poslušalk in poslušalcev, ki nam podpisane pošljejo na naslov: info@primorskival.si. Vabimo vas k sodelovanju!

Preberite tudi



Pozabljeno geslo?

 

torek
23.04.2024
7°C / 12°C
sreda
24.04.2024
7°C / 14°C
četrtek
25.04.2024
6°C / 15°C