NA LAJŠAH TUDI PO 110 LETIH NIHČE NE LETI VEČ

Sreda, 23. november 2022
Minilo je leto dni od našega zapisa, ki je šel v pozabo. Tako kot Viko Peternelj – Firbarjev Vilčk.

Nobeden od predstavnikov cerkljanske oblast (ne takšne, ne drugačne barve) ni javno naznanil, da bi se tega zanimivega Cerkljana lahko na kakšen način vendarle spomnili.

Firbarjev Vilčk, baje tudi ljubitelj čokolade in lepih deklet, je bil v svetovnem merilu velik izumitelj. Svoj prvi poizkus v letenju z doma izdelanim letalom se je odvil pred 110 leti na Lajšah, ki se je ponesrečil, vendar jo je izumitelj dobro odnesel. Kasneje je kot pilot vozil tudi današnjega slavljenca, Generala Maistra, med drugim pa je izumil tudi avtomobilski avtomatski menjalnik.

Tudi ob letošnji postavitvi spomenika Francetu Bevku smo ugibali, koga čakata še dve mesti ob Cerkljanskem muzeju. Morda prav Vilčku, morda mostaniškemu Rafkotu, Tomažu Štruklju, čargovim izumiteljem ali komerkoli, ki je pomembno zaznamoval zgodovino te doline. Bo v prihodnje kaj novega?Ivan SeljakOb obletnicah ali praznikih redno opozarjam na šlamparijo Cerkljanov, ki svojih rojakov nočejo postaviti v ospredje, kot denimo leta in leta počnejo v sosednji Idriji.Rudolf Maister je zgodovinsko povezan tudi z znamenitim Cerkljanom


Cerkljani premalo cenijo znamenitega letalca in izumitelja


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 10°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 11°C
torek
12.12.2023
2°C / 13°C