HIŠA DOBRIH LJUDI?!

Petek, 15. julij 2022
Za nekoga bo to pravljica o dobrih in slabih, za nekoga o ...vsak ima pravico, da se odloči sam.

Bilo je nekoč,  ko so še živeli kralji, grofje in podobna gospoda. V zgodovinskih knjigah beremo o dobrih, hudobnih, neumnih in še kakšnih.  Beremo pa tudi o tlačanih, ki niso smeli misliti s svojo glavo. Pa vendar, takrat še niso poznali besede DEMOKRACIJA, SVOBODA GOVORA in podobno. Vsak upor je bil brutalno zatrt. Nekaj pa se je moralo zgoditi, da smo prišli do zgoraj napisanih besed. Ljudstvo se je zbudilo in ugotovilo, da bodo le skupaj kaj dosegli, spremenili. In pravljica se nadaljuje.
In zdaj o hiši,  ki naj bi bila Hiša dobrih ljudi. Človek si to predstavlja kot hišo,  kjer je vedno sprejet prijazno, kjer se lahko v miru pogovori, ki je odprta za vse, kjer pričakuje "eno kulturo govora", ki pritiče oblastnikom. Najmanj pa pričakuje žuganje s prstom, povzdignjen glas, grožnje,  prepovedi...Uf, to pa ni več pravljica, to je že grozljivka. Ostanimo pri pravljici,  kjer je vedno srečen konec. Tudi ta se bo končala tako, če se bodo ljudje tako odločili. Pravljice lahko piše kdorkoli, samo, da dobro misli in se iz nje kaj dobrega naučimo.


Zdaj pa še poanta te zgodbe. Če  si v nekaj prepričan, če v nekaj verjameš, imaš svoje argumente za svoje odločitve, razmišljanja, se pogovarjaj in ne pusti, da ti nekdo samo nekaj ukaže in ga slepo ubogaš. Prepričajo naj te samo argumenti v katere verjameš.

Nikoli, nikoli ne reci " saj je dobro", če nisi prepričan v to in naj ti ne bo nikoli vseeno za karkoli!

Konec pravljice!


Alenka Lahajnar

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!

V tej rubriki so objavljeni komentarji sodelavk in sodelavcev ter poslušalk in poslušalcev, ki nam podpisane pošljejo na naslov: info@primorskival.si. Vabimo vas k sodelovanju!

Preberite tudiPozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C