TA DEŽELA NI NIČ BOLJ POLICIJSKA OD OSTALIH - PRAVIJO POLICISTI

Torek, 16. avgust 2022

Morda z odgovorom, ki smo ga po posredovanju informacijske pooblaščenke, 20. maja. 2022, prejeli s strani policije, marsikdo ne bo zadovoljen, a gre za uradno stališče policije. Odgovor na naša vprašanja je pripravil direktor Policijske uprave Nova Gorica Evgen Govekar:


Policisti PP Idrija izvajajo vse operativne naloge, ki jih v 4. členu določa Zakon o nalogah in pooblastilih policije.


Prisotnost policistov na določenem območju ima v operativnem smislu več dimenzij. Policisti lahko nadzirajo splošno stanje javnega reda, nadzirajo spoštovanje sklopa t.i. cestno prometnih predpisov s strani voznikov in drugih udeležencev v cestnem prometu, izvajajo tudi splošni nadzor in nadzor cestnega prometa s ciljem preprečevanja kriminalitete, saj se z vozili pogosto prevažajo tudi storilci, predvsem premoženjskih kaznivih dejanj, ki že več let izvršujejo tovrstna kazniva dejanja (tatvine, vlomne tatvine v stanovanjske hiše, vlomi v vozila...) širše na območju PU Nova Gorica, ne nazadnje tudi na širšem območju občin Cerkno in Idrija. Za to se nadzor cestnega prometa in kontrola določenega območja s strani policistov izvaja permanentno. Na območju Cerknega v primerjavi z drugimi območji ne gre za nadpovprečno aktivnost policistov v cestnem prometu, ampak gre za redne operativne aktivnosti policije. V kolikor pa gre za izvedbo poostrenih nadzorov v cestnem prometu, ki se lahko izvajajo na območju celotne Slovenije ali na širšem območju PU Nova Gorica (npr. t.i. Maraton meritev hitrosti, Maraton nadzora psihofizičnega stanja voznikov, poostreni nadzori v času pustovanj, martinovanj itd, ko je pričakovati večjo prisotnost alkoholiziranih voznikov ali drugih kršitev), takrat to tudi predhodno medijsko objavimo s ciljem, da bi to preventivno delovalo in odvračalo potencialne kršitelje, posledično pa bi bilo kršitev, s tem pa tudi ogrožujočih primerov v cestnem prometu, čim manj.

Način operativne izvedbe nadzora nad vozniki je v pristojnosti policistov, nadzor je mogoče izvajati z izločanjem vozil na primernih in varnih mestih ob cesti, z neposrednimi radarskimi meritvami in izločanjem kršiteljev, z radarskimi meritvami brez takojšnjega postopka in izvedbo ustreznih naknadnih prekrškovnih postopkov s kršitelji, z opazovanjem prometa iz policijskega vozila in izločanjem kršitelja, z opazovanjem cestnega prometa in dokumentiranja prekrškov iz helikopterja. V skladu z določili 101. člena Zakona o pravilih v cestnem prometu (ZPCP) pa lahko policisti ustavijo vozeče vozilo tudi z modro svetilko in kratkim zvočnim signalom s sireno, iz označenega ali neoznačenega, torej civilnega policijskega vozila. Podrobneje uporabo naprav za dajanje posebnih svetlobnih in zvočnih znakov, ki jih imajo nameščena vozila Policije in druga vozila s prednostjo, določa Pravilnik o vozilih s prednostjo in vozilih za spremstvo. Posebnost tovrstnega postopka pa je, da mora voznik v tem primeru postopno zmanjšati hitrost in ustaviti ob robu ali zunaj vozišča, pri čemer pa voznik in potniki ne smejo izstopiti iz vozila, dokler jim policist tega ne dovoli.

Vzrok za kontinuirano prisotnost policije in izvajanje nalog nadzora v cestnem prometu, pa so nenazadnje tudi podatki, da so na cestah območja PP Idrija (Občina Idrija in Občina Cerkno), kršitve cestno prometnih predpisov (pre)pogost pojav in želimo tudi z nadzorom cestnega prometa zmanjšati število voznikov pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in druge hujše kršitve, ki pomenijo resno grožnjo vsem ostalim udeležencem v cestnem prometu. V tem kontekstu izpostavljamo nekaj statističnih podatkov, ki so pomembni za pravilno ocenjevanje varnosti v cestnem prometu. PP Idrija je v letu 2020 obravnavala in izločila iz prometa 66 voznikov, v letu 2021 74 voznikov, v prvih štirih mesecih leta 2022 pa 26 voznikov pod vplivom alkohola. Prav tako so policisti izločili iz cestnega prometa v letu 2020 21 voznikov, v letu 2021 17 voznikov in letos že 7 voznikov, pod vplivom prepovedanih drog. Zaradi različnih vzrokov so kršiteljem v letu 2020 zasegli 19 vozil, v letu 2021 18 vozil in letos že 9 vozil. Skupno so policisti PP Idrija v letu 2020 ugotovili 634 kršitev cestno prometnih pravil (za 60 prekrškov od teh so izrekli opozorilo), v letu 2021 678 kršitev (od tega 386 opozoril), letos pa so ugotovili že 515 kršitev (od tega so izrekli 202 opozorili). Dejstvo je, da so kršitve voženj pod vplivom alkohola in prepovedanih drog pogosteje značilne za nočni čas, prekoračitve hitrosti in kršitve voznikov motornih koles, čemur se bomo v večji meri posvečali v aktualnih pomladansko poletnih mesecih, pa so bolj značilne za dnevni čas. Tudi prometne nesreče so bile na območju PP Idrija pogoste, saj smo v letu 2020 obravnavali 72 prometnih nesreč, v 2021 85 nesreč, letos pa 20 prometnih nesreč. Z vsemi navedenimi podatki o stanju varnosti v cestnem prometu, pa tudi s podatki, ki se nanašajo na ostale varnostne probleme v lokalnem okolju, redno obveščamo lokalno skupnosti in medije.

V širšem kontekstu lahko zaključimo, da si prizadevamo za čim večjo stopnjo varnosti prebivalcev v vseh pogledih. Naloga nadzora in urejanja prometa na javnih in nekategoriziranih cestah, danih v javno uporabo, je gotovo ena izmed najpogostejših in v javnosti najbolj vidnih nalog policije, občani, torej vozniki oz. drugi udeleženci v cestnem prometu, pa so v teh primerih tudi najpogosteje deležni postopkov s policisti. Večina udeležencev v cestnem prometu nad nadzorom in postopki policistov nimajo pripomb, seveda pa z razumevanjem sprejemamo, da se določeno število občanov, voznikov, s tovrstnimi aktivnostmi policije tudi ne strinja. Glede slednjih to najbrž še najbolj velja za tiste udeležence, ki so bili v postopku zaradi storjenega prekrška v cestnem prometu in je policist v postopku zoper posameznika represivno ukrepal, izrekel globo, za lažji prekršek pa lahko izrekel tudi opozorilo.

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!

V tej rubriki so objavljeni komentarji sodelavk in sodelavcev ter poslušalk in poslušalcev, ki nam podpisane pošljejo na naslov: info@primorskival.si. Vabimo vas k sodelovanju!

Preberite tudiPozabljeno geslo?

 

sobota
24.02.2024
7°C / 14°C
nedelja
25.02.2024
5°C / 13°C
ponedeljek
26.02.2024
3°C / 13°C